védelmi rendszer

2017.12.14. 11:30

Jelentős fejlesztés a dunaföldvári vízkárok enyhítésére

Csaknem 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című pályázaton az önkormányzat a Kenderföldi árok vízrendezésére.

L. Mészáros Irma

f

Az időjárás-változás következtében egyre jellemzőbb Dunaföldváron, hogy a hirtelen lehullott nagy csapadékmennyiség és a magas talajvíz jelentős kárt és gondot okozott.

Az önkormányzat évek óta keresi a megoldást a vízkár enyhítésére. Több pályázattal próbálkoztak, eddig sikertelenül. A mostani vízrendezési projekt célja egy olyan árokrendszer és a hozzá kapcsolódó műtárgyak megépítése, amellyel a várost a csapadékkároktól mentesíteni lehet, hiszen ezzel biztosítják a Kenderföldi árok 174,4 hektáros vízgyűjtő területéről a csapadékvíz elvezetését.Az önkormányzati kezelésű Kenderföldi árok észak-déli irányban a 6-os számú főút és a Vörösmarty utca csomópontjától indul, s ez gyűjti össze a belterületek csapadékvizét – a szigorúan vett belvárosi vizek kivételével. A Kenderföldi árok bel- és külterületi csapadékvíz befogadója a Kertkanális csatorna. Az ehhez tartozó vízgyűjtő terület összesen 44 négyzetkilométer. A víz a Dunába kerül. A tervezett mederrendezés a Kenderföldi árok keleti vízgyűjtő területének szakaszára vonatkozik – a Befogadótól a Vörösmarty utcáig. Célja, hogy a meder mindenkor képes legyen arra, hogy a bejutó csapadékvizet elvezesse a Befogadóba, s ezzel az oldalárkokban felgyülemlett pangó vizeket is eljuttassa oda. Így biztosítják azt, hogy a belterületre hullott csapadék vize károkozás nélkül elvezetődjön a felújított árokrendszeren keresztül.

A munkákat november elején kezdték el, s 2018. július végére fejezik be Fotó: Gazsó Miklós

A terv szerint megfelelő fenékszélességű és mélységű betonburkolati árok készül átereszekkel, aknákkal és egyéb műtárgyakkal. A felújítással 1709 folyóméternyi védelmi rendszert építenek ki, amely a bel- és csapadékvíz elvezetését szolgálja.A munkákhoz a pályázati összegen túl az önkormányzat saját forrásból valamivel több mint 48 millió forinttal járul hozzá. A dunaföldvári önkormányzat célul tűzte ki a település környezeti állapotának javítását, a környezetbiztonság növelését és lakosság környezettudatos szemléletének erősítését.

A munkákat november elején kezdték el, s 2018. július végére fejezik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában