Dunaföldvár

2017.12.14. 10:30

Kinyitják a gyerekek számára a világot! Egyéves a Tanoda!

Egy évvel ezelőtt kezdte meg működését a Dunaföldvári Tanoda, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiója által nyert közel harmincmillió forintos pályázattal, a Támogató Szolgálat, a város önkormányzata, valamint a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat összefogásával tudtak elindítani.

L. Mészáros Irma

h

A tanoda vezetője, Lipták Tamás a kezdéskor azt nyilatkozta: az intézmény minden olyan gyerek előtt nyitva áll majd, aki valamiben hiányt szenved, akinek szüksége van jó szóra, szeretetre, segítségre; s reményei szerint ez olyan hely lesz, ahol a gyerek érzi, hogy várják.

Most arról számolt be, hogy jönnek a gyerekek esőben és kánikulában, télen és nyáron. A programban harmincöt szülővel kötöttek együttműködési megállapodást. Naponta húsz-huszonöt gyerek rendszeresen a tanodában tölti a délutánjait. S nem egyszerűen jó helyen vannak, hanem érzik, hogy szeretettel fogadják őket. Három, jól felkészült és gazdag empátiájú pedagógus, Baksay Erika, Lengyel Judit és Hegedűsné Katona Klára tanítónők, Mészáros Lászlóné nyugdíjas fejlesztőpedagógus, Berecz Boglárka és Pásztor Anikó mentorok, valamint Adorján Mónika segítő gondoskodik színes programokról, élményekről, uzsonnáról és sok másról. Kovács Dóra és Borzavári Róza havonta egyszer mese- és zeneterápiai, Nagyné Bessenyei Janka hetente művészetterápiás foglalkozást tart a gyerekeknek. Hetente egyszer önkéntesként velük van dr. Sűrű Jánosné nyugalmazott iskolaigazgató, s kulturális közfoglalkoztatottként sokat segít Rabi Zsolt mérnök-informatikus is. Mindannyian igyekeznek olyan értékeket átadni, amelyeket a többség a családi házban kap meg. A tanulás, a leckék elkészítése, vagy a hiányok pótlása mellett a gyerekek sokféle játékkal (kosárlabda, foci, csocsó, biliárd) tölthetik szabadidejüket, de közösen részt vesznek különféle hétköznapi tevékenységekben is: takarítják az udvart, gondozzák az együtt ültetett virágokat és fákat. Az év során jártak a paksi játszóházban, Kecskeméten a vadasparkban és az élményfürdőben, megnézték a piarista rendházat és kollégiumot is. Ott voltak a családi napon a Muzsikás együttes koncertjén, meglátogatták őket a bogyiszlói cigányzenekar muzsikusai, vagy a Gandhi Gimnázium tanárai. A földvári tanodások jártak – életükben először – színházban, látták a Padlást, s közeljövőben a Bartók kamaraszínház Valahol Európában című előadására mennek.

A tanoda vezetője, Lipták Tamás (b) a kezdéskor azt mondta, az intézmény minden olyan gyerek előtt nyitva áll majd, aki valamiben hiányt szenved Fotó: Rabi Zsolt

Volt, hogy közösen palacsintát sütöttek vagy lecsót, gulyáslevest főztek, máskor strandoltak, vagy Kiss Lajos Csaba segítségével motorcsónak repítette őket a Dunán. A tanoda pályaorientációs programja keretében megnézték Rivnyák Sándor kertészetét és gyümölcstárolóját. Jó példaként látták, milyen munkát végeznek, s milyen eredményt lehet elérni családi összefogással.

Hogy mindezek milyen élmények azoknak a gyerekeknek, akiknek eddig mindez kimaradt az életükből, akiknek a szülei nem tudják kifizetni még az osztálykirándulást és egyéb programokat sem, az a beszámolókból hallható. Örömös élményekhez juttatni őket, értékeket mutatni számukra – így fogalmazzák meg hitvallásukat a tanoda szakemberei, s hozzáteszik, mindezt elfogadással, szeretettel, de szigorral.

Egyre inkább közösségként működnek, tudják a gyerekek a szabályokat, látják a célokat – mondja a tanoda vezetője, s hozzáteszi: bíznak benne, hogy ezek a fiatalok majd meg tudnak kapaszkodni. Egyelőre azt elérték, hogy nem volt köztük osztályismétlő, s ami a legfontosabb, szeretnek ide járni. Most már nyitottak, mesélnek személyes problémáikról, érzéseikről, s igényük van a törődésre, sőt az ölelésre is. Jó velük együtt lenni – mondja Lengyel Judit pedagógus. Lipták Tamás kiemeli, segítenek mindenben, amiben csak tudnak. Az egyik gyereket szemüveghez juttatták, másiknak tanszereket vásároltak, most éppen kályhát keresnek egy nehéz helyzetű családnak. De a lányoknak hol apró ékszereket hoznak be a pedagógusok, hol ruha- és játékadományt osztanak szét. Hetente kétszer a Támogató szolgálat kisbuszával jöhetnek a hatoson túli Külvégen lakók. A pedagógusok meglátogatják a családokat, hiszen tudni kell, honnan indulnak. A tanoda jó kapcsolatot tart a Beszédes József Általános Iskola vezetőivel és pedagógusaival, a Családsegítővel, havonta meglátogatja őket egy tanácsadó.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiójában három tanoda működik. A dunaföldvári működése az elnyert pályázat révén két évre biztosított, de mindannyian nagyon bíznak, lesz folytatás. Mert folytatni szeretnék azt a munkát, amellyel a hátrányokat csökkenteni, a gyermekeket gazdagítani és formálni lehet, s kinyitni számukra egy kicsit a világot. Szebbé tenni a gyermekkorukat, s talán az életüket is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában