"nyaljuk a fagylaltot"

2018.08.15. 11:00

Csak fagylaltozással vészelhető át a kánikula Dunaújvárosban

Lehet panaszkodni a hetek óta tomboló kánikulára, de valljuk be, ilyenkor esik legjobban kedvenc nyári édességünk.

Tóth Alexandra

A fagylaltozók gazdag, színes és fantáziadús kínálatát nézve aligha gondolnánk, hogy nem a mai kor találmányáról van szó. Már az ókorban fogyasztották a fagyi kezdetleges előfutárait, Kínában például gyümölcslével kevert havat szolgáltak fel az előkelőségnek, a divat pedig hamar bejárta az ókori civilizációt.

Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Az ókorban „újra felfedezték”, milyen hűsítő lehet a jeges finomság, igaz, még több száz éven keresztül inkább a mai sorbet-ra emlékeztetett az édesség, mint napjaink krémes nyalánkságára. A nagyszüleink idejében dívó csoki-puncs-vanília szentháromsága a mai napig a konzervatív fagyifogyasztók kedvence.

 

Egyre többféle ízkombinációt kínálnak a fagyispultok, amik trópusi gyümölcsök, sütemények vagy csokoládék nevét és ízét hordozzák. Mindegy, hogy a klasszikus ízeket és diszkrét gombócokat, vagy a trendi vonalat nézzük: a fagyi minden korosztály kedvence, nyáron legalábbis mindenképpen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában