Megemlékezés másképp

2017.10.21. 15:30

Emberközelbe hozták az ünnepet a Bánkiban

A város több iskolájában is már a tegnapi napon megtartották az október 23-i ünnepi megemlékezést. A legtöbb helyen a hagyományos módszert alkalmazták, a diákok ünnepi műsorral készültek, esetleg dramatizált formában felelevenítették a történteket, felidézték a hősök nevét.

Balla Tibor

Eljátszották a népharagot is, ahogy szobrokat döntött

Vadas Zsuzsanna, a Bánki iskola tanára arra gondolt, hogy a szokásos iskolai ünnepélyektől eltérően egy interaktív műsorral, vetélkedővel sokkal közelebb lehet hozni, és átélhetőbbé lehet tenni a diákok számára az 1956-os eseményeket.

A Móricz iskolában a 8.b-sek készültek ünnepi műsorral
Fotó: AG

Az osztályok egy-egy csoportot alkottak, és versenyeztek egymással. Több állomáshelyet alakítottak ki, a csapatok vándoroltak egyik helyről a másikra, és közben elvégezték a feladatokat, amelyekkel pontokat gyűjtöttek a menetleveleikben. Ezt a „játék” végén összesítették, és díjazták a legjobban teljesítőket.

A Bánkiban még a tank is emberközeli volt. Olyannyira, hogy emberekből állt Fotó: Ady Géza

 

Már a menetlevél elkészítése is feladat volt, legyen az ünnepély jellegének megfelelő. A nap folyamán kétszer is levetítették a Mansfeld című filmet, voltak akik előtte, mások utána teljesítették a próbákat. Akadt olyan feladat, hogy a Szabadság, szerelem című film egy részletének megtekintése után a csoportnak össze kellett gyűjtenie öt olyan követelést, amelyet a diákok megfogalmaztak a fennálló rendszer megváltoztatására.

Eljátszották a népharagot is, ahogy szobrokat döntött

 

Máshol a forradalom fegyvereit mutatták be, például egy T-34-es tankot, és ehhez kapcsolódó feladatokat kellett megoldani. Volt, ahol röplap készült, máshol szoborcsoportot alkottak, vagy Nagy Imre szerepét taglalták feladatként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában