Sikeres verseny az olvasási kedvért

2018.04.25. 10:00

Bálint Ágnesre nagyon büszkék Adonyban, hiszen itt született a kiváló író

Jó másfél évtizede rendezik meg minden tavasszal a rendkívül népszerű olvasási versenyt kisdiákoknak.

Pekarek János

Kedden tizenhatodszor rendezték meg az adonyi Közösségi Kulturális Központ és Könyvtárban a Bálint Ágnes Olvasóversenyt a helyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai.

A versenyt most is megnyitó Ecsődi László, már nyugdíjas, egykori országgyűlési képviselő ötlete volt 2003-ban, hogy a kisváros kiváló szülötte, Bálint Ágnes meseíró, tévérendező emlékére rendezzék meg ezt a vetélkedőt, ami segíthet a gyerekeknek visszatalálni a könyvolvasás élményéhez.

Az ötlet bevált!

A tegnapi döntőn hét település (Beloiannisz, Besnyő, Iváncsa, Perkáta, Pusztaszabolcs, Rácalmás és Adony) iskoláinak alsó tagozatos csapatai, összesen tizenhat, négytagú együttes mérte össze tudását Bálint Ágnes Egy egér naplója című könyvéből.

A verseny a selejtezőkből hozott pontokkal – és egy otthonról hozott feladattal indult: a könyv alapján kellett elkészíteni a főszereplő, a naplót író egér figuráját.

Hét település tizenhat csapata versenyzett a döntőben Fotók: ZsE

Ahogyan a két főszervezőtől, Trautmann-né Mészáros Melinda és Stanczelné Mincsák Anikó adonyi pedagógusoktól megtudtuk, a továbbiakban egy Bálint Ágnesről szóló totót kellett kitölteniük a versenyzőknek, majd betűrejtvényt megoldaniuk, volt párbeszéd-felismerő feladat, szereplők és tárgyak összepárosítása, s egy puzzle kirakása is szerepelt a feladványok között.

Ecsődi László a megnyitó közben, balján az írónő lányai

A zsűriben ott ült Bálint Ágnes két lánya, Németh Anna és Németh Ágnes, továbbá Zámbó Mária, Füsi Gyöngyi, Májer Ferencné adonyi pedagógusok és Stanczelné Nagy Piroska könyvtáros. A díjakat Hetyei Gábor helyi képviselő és Héger József, valamint Marczi Tibor vállalkozók ajánlották fel. A vetélkedőt a rácalmási Betűvadász csapat nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában