Járványügyi bejelentési kötelezettsége nincs

2019.02.17. 09:00

Alváshoz kellemetlen társ az ágyi poloska

Olvasónk kért segítséget, hogy mit lehet tenni ágyi poloska ellen.

MI

Mint mondta, négyemeletes társasházban lakik idős édesanyja, ahol elszaporodtak az ágyi poloskák, amelyek kellemetlen csípéseikkel jelzik jelenlétüket. Kérdése, hol kell ezt bejelenteni, hogyan kell kiirtani a poloskákat, és mindez mennyibe kerül?

Az ágyi poloska a nevét onnan kapta, hogy a mennyezetről ereszkedett le a gyanútlan alvóra, teleszívta magát annak vérével, majd elbújt az ágy tartozékaiba, dunyhába, fakeretbe, és szaporodott – mondta dr. Vörös Géza agrár­szakmérnök. Nagyon találékony rovar, felmászik a falon, átmegy a szomszédos lakásokba, nagy távolságokat is képes megtenni. Csípése nem viszket, de piros pöttyöket hagy maga után. Büdös, mint minden poloska, ha elnyomják. Kerekded formájú, nem riad meg a hidegtől, nagyon nehéz kipusztítani.

Apró az ágyi poloska Fotó: MW

Egyre több településen okoz gondot az ágyi poloska, mondta Smalkó Gusztáv egészségügyi gázmester. Városban, falvakban, erdészházban, utazás során, kórházban, bárhol összeszedhető. Ha ilyet talál valaki az otthonában, akkor járvány­ügyi bejelentési kötelezettsége nincs, de minél előbb irtani kell, mert gyorsan szaporodik. Volt olyan eset, amikor még a tapétát is le kellett szedni a lakásban, mert az alatt is meghúzódott a poloska. Szakmai oldalról elmondható, hogy nehéz irtani, mondta a szakember. Ennek oka, hogy az uniós szabályok szigorítása miatt csak gyengébb hatóanyagot használhatnak, a hatékony ciános hatóanyag már régen nincs forgalomban.

A lakás permetezése után 12 órára el kell hagyni az épületet, mert a vegyszer a légutakon keresztül a véráramba juthatna. Egy ilyen jellegű védekezés, kiszállással együtt, áfa nélkül 25 ezer forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában