Jubileum

2017.11.20. 07:00

125 éve alapították az adonyi Hóvirág óvodát

Alapításának 125. évfordulóját ünnepelte szombaton az adonyi Hóvirág óvoda. Emlékezetes marad a résztvevőknek.

Balla Tibor

Fotó: ADY GEZA

A rendezvényteremben nemigen lehetett volna egy tűt sem leejteni, annyian érezték fontosnak, hogy ott legyenek a jubileumon. És nem is csak az adonyiak gondolták így, az ország különböző részeiből is érkeztek, hála Fehér Lajosné Manyi néni emlékezetének, aki mindenkiről tudta, hol kell keresni.

A megjelenteket Steimann Katalin, az óvoda jelenlegi vezetője köszöntötte, aki a jubileumi megemlékezés motorja és összefogója is volt.

Az egyik teremben az óvoda múltját bemutató kiállítás nyílt
Fotós: Ady Géza

Az intézmény történetét Szabó Ferencné egykori igazgató összegezte rendkívül plasztikusan, kezdve az alapító Zichy családdal, akik 1892-ben létrehozták az első kisdedóvót Adonyban. Mint kiderült, helyileg több épületet is megjárt az óvoda, és kezdetben az apácák mellett helybéli fiatal lányok segítettek az 50-60 kisgyermek ellátásában. Azt is elmondta, hogy ebédet csak a rászorulók kaphattak, a többieknek haza kellett menniük ebédre. Talán a leghosszabb ideig, 28 évig a Szatmári irgalmas nővérek vezették az óvodát. Ők már a jelenlegi helyén, a „kiskastélyban” is dolgozhattak. Igaz, nem volt leányálom, mert az élelmezés sem helyben volt, az egyik csoport a kastélyban működött, ahová még a szenet is vödörben kellett áthordaniuk.

Az ünnepi műsor végén az óvoda dolgozói közösen énekeltek el egy dalt
Fotós: Ady Géza

A határozat, hogy a működtetésbe az állam is vállaljon szerepet, 1937-ben született meg, így aztán 1939-ben a grófnő végleg lemondott az óvodáról. A leginkább leterhelt a ’80-as években volt az óvoda, ekkor 214 gyermeket láttak el naponta. Ma 6 csoportban, 135 gyermek tölti náluk a napjait, amit 22 dolgozó munkája igyekszik széppé tenni.

Az ünnepségen ajándékkal ismerték el Ronyecz Péter polgármester segítő munkáját, csakúgy, mint Bokor Erika jegyzőét. Az ajándékozottak sorában volt még Kozma Lászlóné, Szőts Györgyné és Szabó Ferencné is.

Természetesen meghívták a régi dolgozókat, vezetőket is
Fotós: Ady Géza

Egy perces néma felállással emlékeztek meg a már elhunyt dolgozókról. Bájos, verses, dalos ünnepi műsort adtak a főszereplők, az óvodás gyermekek, majd a Madárkák elnevezésű német tánccsoport varázsolt örömkönnyet a nézőtéren ülők szemébe. A műsort az óvoda jelenlegi dolgozóinak közös éneke zárta. Délután kiállítás nyílt az óvoda múltját szemléltető tárgyakból és régi gyermekjátékokból.

Szabó Ferencné

Ronyecz Péter

Fehér Lajosné

Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ebben az óvodában és a mindenkori munkatársaimmal dolgozhattam. Sok szép és nehéz évet tölthettem itt, de minden reggel örömmel jöttem dolgozni. Ennél többet nem várhat az ember a munkahelyétől.

 

Csak jó emlékeket őrzök az óvodáról, én is itt nőttem fel. Akkoriban adták át az első benti vizesblokkokat. Furcsa, hogy ajándékot kaptam, mert segítem az óvodát. Itthon érzem magam, és a saját házát természetes, hogy gondozza az ember.

 

Én ötvenkilencben kerültem ide fiatalon. Nagyon szerettem óvónő lenni. Kicsit nehezebb idők voltak, mint most, de nagyon sok kedves emlékem van. Most egy dajka nénivel emlékeztünk vissza, hogy milyen jó farsangot csináltunk régen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában