A nagyapó mesefája

2018.04.23. 10:30

A korhadó, beteg törzs szoborként éledt újjá a velencei korzón

S. Töttő Rita

Ismét nagyot alkotott a fafaragó Velencén

Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

Varga Norbertről, a pázmándi fafaragóról akkor írtunk részletesebben, amikor „életre keltette” a Velence korzó kivágott fatörzseit. Most visszatért „a tett” helyszínére, hogy ismét alkosson valamit. Varga Norbert egy év után visszatért Velencére, ahol Koszti András polgármester kérésére a Wenckheim-kastély mellett varázsolt egy, a helyi önkéntes tűzoltók által „elővágott”, korhadozó fából egy padon ülő kisfiút, akinek nagypapája olvas éppen mesét.

A „Nagyapó mesefája” névre keresztelt, a minap befejezett faremekről az alkotó így mesélt:

– Egy olvasó ember volt az első ötlet, utána, a továbbgondolkodás „hozta” mellé a gyermeket – mondta Varga Norbert, aki hozzátette; nagyon nehéz dolga volt, ugyanis a megmunkálandó fa rendkívül rossz állapota jelentős kihívás elé állította.

Ismét nagyot alkotott a fafaragó Velencén
Fotós: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon nehéz feladatot adott nekem ez a fa, mivel a külső részén is látszott, hogy nagyon beteg, ami a későbbiekben ki is derült, így nyugodtan állíthatom, hogy ez volt eddigi faragásaim legbetegebb fája. A már kifaragott alakoknál is lehet látni, hogy mennyire korhadt volt belül, de nehezítette az is a faragást, hogy az ilyen öreg, háborút is megélt fáknál sűrűn előfordul, hogy találok benne töltényt, szöget és drótot. Itt most egyikből sem volt hiány. Ezeket a nehézségeket leszámítva számomra egy nagyon kedves és sokatmondó faragás jött létre.

A pécsi származású, pázmándi láncfűrészes mester újra remekelt, nem csoda, hogy alig van hely a naptárjában, szinte minden hétre van felkérése a legkülönfélébb alkotások létrehozására. Faragott már sárkányt, dinoszauruszt, mindenféle ember- és állatfigurát, angyalt, asztalt, széket, motort, traktort, sőt, még egy Darth Vadert is, lézerkarddal együtt…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában