A család együtt kezelhető

2018.08.15. 10:00

A függőket a detox után fel kell készíteni a rehabilitációra

Előző lapszámunkban foglalkoztunk a témával, hogy az új pszichoaktív anyagnak minősülő szerek használói számára szükség lenne egy lépcsőre a detoxikáló és a rehabilitáció között. Czere-Ambrus Mária, az MRE Újváros Drogambulancia vezetője egy javaslattal állt elő.

Balla Tibor

Nem létezik kifejezetten nőkre kifejlesztett drogterápia Fotó: Shutterstock

A drogambulancia munkatársai szerint két dolog van, ami hiányzik. Az egyik egy olyan kórházi rehabilitációs osztály, ahol a közösségi rehabilitáció és a detoxikáló közötti rést betöltenék. Azt a két-három hónapot, amíg valakit fekvőbetegként fel tudnának készíteni például egy munkaterápiás rehabilitációra, ahol már fizikálisan és fejben is rendben kell lennie.

Családbarát segítség

Czere-Ambrus Mária szerint ezt az ambulancia is meg tudná csinálni, ha megkapnák a szükséges fekvőbeteg-kapacitást. Mivel nem kellene sokáig bent feküdni, meglehetősen nagy lenne a fluktuáció, így elegendő lenne öt-hat férőhely. A másik, amit évek óta szorgalmaznak, hogy a családoknak kellene olyan lehetőséget biztosítani, ahol az egész család meg tud küzdeni az addikcióval.

Az intézményvezető állítja, minden rehabilitáció a férfiakra épül, női helyek alig vannak, és nincs kifejezetten nőkre kitalált rehabilitációs program sem, de ennél is fontosabb lenne egy olyan részleg, ahol kifejezetten családbarát segítséget kaphatnának az addikcióval küzdő famíliák.

Intézmény lehetne a megoldás

A pszichológus szerint az Útkeresés Segítő Szolgálat nagyon jó, célzott munkát végez a családokkal kapcsolatban, de nekik sincs arra pluszkapacitásuk, hogy a függő családokkal foglalkozzanak, az egészen más. Ha ilyennel találkoznak, akkor a drogambulanciához fordulnak. Esetkonferenciákat tartanak, ahol leül együtt a függő, a családja, a szakemberek, a gondozója, az esetmenedzsere, a mentora, a pszichológus és a gyámügy munkatársa, ha gyerekről van szó. Ők együtt másfél, két órán keresztül azon dolgoznak, hogy kitalálják, hogyan tovább. Hogy ezekkel a családokkal egy hosszabb folyamatot minden héten terápiásan végigvigyenek, annak borzasztó nagy a szakemberigénye. Erre egy családterápiára szakosodott intézmény lenne a megoldás, ahol van négy-öt szakember, aki a függőségekkel foglalkozik.

Nem létezik kifejezetten nőkre kifejlesztett drogterápia Fotó: Shutterstock

Czere-Ambrus Mária meg­győződéssel hangsúlyozza, sokkal több pénz és energia elmegy arra, hogy ezekben a családokban az egészségügyi problémákat kezeljék, a gyereket időszakonként védelembe helyezzék, mint a megoldásra. Lényegében tűzoltás történik, mert a baj gyökerét, a generációkon át húzódott függőséget nem kezelik. Ehhez hasonlóra már van példa, vannak olyan drogambulanciák, amelyek fel tudják vállalni ezt a fajta segítséget.

Az egész családi rendszer beteg

Az intézményvezető már írt egy szakmai programot, ami egy hibrid megoldást kínál, ami lényegében egy speciális rehabilitációs családok átmeneti otthona lenne. Kifejezetten bentlakásos jelleggel vállalna fel családokat, amelyekkel a nap 24 órájában foglalkozik. Erre azért van szükség, mert ezeknél a családoknál olyan mély a baj gyökere, hogy már az életvitelük sem teszi lehetővé, hogy normális életet éljenek. Ezekben az esetekben már nem elég az egyik szülőt megszabadítani a függőségtől, hiszen az egész családi rendszer beteg, és legalább egy fél év szükséges a helyreállításához intenzív, mindennapos terápiával. Viszont ez után már úgy kerülhet ki a család, hogy ön­álló, józan életet élhetnek, és a gyerek célzott terápiát kapott azokra a traumáira, amit azok alatt az évek alatt szenvedett el, amíg a szülők anyagoztak.

Az ellátási hálóban ezt a két nagy rést látják, aminek a betömésére nagyon nagy szükség van a szakemberek szerint, és mindkettő kapcsolódik a jelenlegi „zombidrog” problémához, mert az érintettek gyerekek, akik függő családban nőttek fel.

A problémát helyben is meg lehetne oldani, ehhez mindössze egy épületre lenne szükség és öt szakember foglalkoztatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában