fontos lehet

2018.05.19. 15:00

Módosultak a CSOK igénylés szabályai

A lakástámogatások körén belül a legfontosabb támogatási formák közé tartozik a 2016 februárjában bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (továbbiakban: csok).

duol.hu

Csok szabályok módosításai 2018. március 15-től:

Adminisztratív terhek csökkentése a csok igénylésekor. Az igénylő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt, és büntetőjogi felelősség vállalással tett nyilatkozatával a kérelemhez korábban kötelezően mellékelendő dokumentumok, igazolások nagy része kiváltásra került, vagyis a csok módosítása miatt ezeket az alábbi iratokat nem kell már benyújtani:

– gyermek születésének igazolása,

– örökbefogadás igazolása,

– a gyámság fennállásának igazolása,

– elvált szülők kiskorú gyermeke elhelyezésének igazolása,

– az igénylő közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény tanulója,

– megváltozott munkaképességű személlyé válás igazolása,

– köztartozásmentesség igazolása,

– büntetlen előélet igazolása,

– a tulajdonjog fennállásának igazolása (a hitelintézet a TakarNetből kéri le),

– egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység igazolása,

– osztatlan közös tulajdon esetén a lakás teljes területének használati megosztás igazolása.

További könnyítések 2018. március 15-től:

A kérelmezési folyamat gyakori időbeli elhúzódása miatt a hitelintézetek kötelesek lakásvásárlás esetén a befogadástól számított 30 napon belül, építkezés esetén 60 napon belül elbírálni a kérelmeket. A hitelintézetek azonban további dokumentumokat kérhetnek be az ügyféltől. A kiegészítésre biztosított időtartam azonban a határidőbe nem számít bele.

Korábban a lakás bővítése esetén a csok iránti kérelmet még a munkálatok megkezdése előtt kellett benyújtani. A jogszabály módosításnak köszönhetően, a csok módosítása immár lehetővé teszi, hogy a lakásbővítések ösztönzése érdekében a bővítési munkák befejezésig (a használatbavételi engedély kiállításáig) lehetőség van a csok iránti kérelem benyújtására. Mindemellett a bővítés esetén is a teljes költségre igényelhető a támogatás. Korábban erre csak a költségek 50 százalékáig volt lehetőség.

A csok módosítása új szabályainak értelmében, abban az esetben, ha az építkezés az áfatörvény szerint termékértékesítésnek minősül, akkor 5 százalékos áfa terheli, ilyenkor az építtető adó-visszatérítési támogatást nem vehet igénybe.

A 27 százalékos áfa tartalmú benyújtása esetén azonban az igénylő minden esetben jogosult a támogatásra.

Az adásvételi szerződés megkötése és a csok-igénylés közötti 120 napos időkorlát 180 napra módosult.

Az építőanyag vásárlásáról szóló számlák esetén nem szükséges külön szerződést bemutatni a hitelintézetnek akkor sem, ha az azonos kibocsátó által kiállított számlák áfa-tartalma a 2 millió forintot meghaladja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában