2025.07.05. 16:00
A bőr rugalmasságának kulcsa – miért nem elég csak a kollagén szedése?
A kollagén az emberi szervezet leggyakoribb fehérjéje, amely alapvető a bőr rugalmasságának és feszességének fenntartásában.
Az életkor előrehaladtával azonban termelődése csökken, ezért sokan étrend-kiegészítőkhöz nyúlnak. A kollagénhez természetes úton is hozzájuthatunk: húsfélék, csontleves vagy zselatin formájában. Az étrend-kiegészítőkben általában hidrolizált kollagént használnak, amit a szervezet könnyebben felszív. A kérdés, hogy ez a kollagén valóban eljut-e a bőrbe, vagy máshol hasznosul – írta társlapunk a veol.hu.

Forrás: Canva
Kollagén hatása a bőrre és természetes támogatása
Egy 2023-as metaelemzés szerint a hosszú távú kollagénszedés javíthatja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, de az eredmények nem egységesek. Egy 2024-es klinikai vizsgálat szintén pozitív hatást mutatott ki, de mivel egy kollagéntermékeket gyártó cég finanszírozta, a függetlenség megkérdőjelezhető. Nemcsak étrend-kiegészítőkkel lehet javítani a kollagéntermelést. A C-vitamin (pl. citrusfélék, paprika) és a cink (pl. diófélék, kagyló) kulcsszerepet játszanak benne, ahogyan a napvédelem, a dohányzás mellőzése és a megfelelő alvás is.
A kollagénkiegészítők hasznosak lehetnek, de nem csodaszerek. A fiatalos bőr megőrzésének kulcsa továbbra is a tudatos, egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás.
Teljes cikk itt olvasható.