2025.07.04. 17:32
Pangó piac, csemegekukoricával (videóval)
Lehet, hogy a hőség az oka, de az elmúlt hetet a piaci pangás jellemezte. Viszont egyre több helyen láthattunk csemegekukoricát a dunaújvárosi piacon.

Az egyik kedvencünk a főtt kukorica
Fotó: Agárdy Csaba
A főtt kukorica a nyár egyik kedvenc csemegéje a magyar családoknak. Nem véletlenül kapható szinte minden nyaraló helyen, de a vízpartokon biztos, hogy találkozunk a csemegekukoricával. A dunaújvárosi piacon 390 és 550 forint volt csövének ára. Pangás kukoricával.

Fotó: Agárdy Csaba
A héten már főzhetjük, a dunaújvárosi piaci pangás nem érintette
Azt nem mondhatnánk, hogy a csemegekukorica ára arra sarkal, hogy azonnal fussunk, vásároljunk főzzünk, de azért annyira nem vészes az összeg, hogy a hétvégén néhány csövet ne dobjunk a fazékba. Azonban a vásárlásnál észnél kell lenni, mert könnyen becsapva érezhetjük magunkat, amikor kiderül, hogy hosszas főzési idő után is még kőkemények a szemek. Általában ez akkor fordul elő, amikor csemegekukorica helyett takarmányt kapunk, de a túl főzés is megkeményíti a szemeket. Tehát: mire is figyeljünk oda a vásárláskor? Kellemes illatú, telt, egészséges csöveket válasszunk, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj (a csuhé), mert ez véd a kiszáradástól. Semmiképp se vegyük meg a kukoricát, ha a szemek fonnyadtak, ráncosak, ha a bajuszszálak már nem selymesek, és ha a csöveket takaró levelek sárgulnak, netán zörgősek, esetleg betegségre utaló barnás foltok mutatkoznak rajtuk! Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudjuk mélyeszteni a körmünket a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki - tanácsolja a mindmegette.hu.