Múzeumok Éjszkája

2025.06.23. 17:30

Történelmi kalandok a Múzeumok Éjszakáján

Érdekes gasztronómiai program is várta a Kortárs Művelődési Intézetbe (KMI) kilátogatókat a Múzeumok Éjszakája eseménysorozaton, de az Intercisa Muzeumba látogatók is izgalmas eseményeken vehettek részt szombaton.

Június 21-én immár huszonharmadik alkalommal gyűlünk össze országszerte, hogy együtt ünnepeljük mindazt, ami összeköt bennünket: közös múltunkat, nemzeti értékeinket és a kultúra nemzedékeken átívelő erejét. A Múzeumok Éjszakája nem csupán egy nyári program – ez a magyar lélek ünnepe, amely lehetőséget ad arra, hogy újra és újra megerősítsük kötődésünket nemzetünkhöz, történelmünkhöz és egymáshoz.Több mint 400 helyszínen, közel 2500 programmal várják az érdeklődőket hazánk legnagyobb kulturális eseményén. Ez az este arról szól, hogy egy közösség vagyunk: magyarok. Egy nyelvet beszélünk, közös hőseink vannak, és közös felelősségünk, hogy  megőrizzük mindazt, amit elődeink örökül hagytak számunkra olvashatjuk a muzej.hu-n. 

múzeumok éjszakája
Gyöngyössy Csaba és Darida Benedek a KMI-ben a Múzeumok Éjszakája program részeként
Forrás: KMI Facebook

Múzeumok Éjszakája Dunaújvárosban

Dunaújvárosban két intézmény, az Intercisa Múzeum és a Kortárs Művészeti Intézet adta meg a módját a Múzeumok Éjszakájának. A két múzeum egymás szomszédságában található, de ez nem jelentette azt, hogy a programjaikkal vetélkedtek volna. Amit mindenképpen érdemes megjegyezni, se az Intercisa Múzeum, se a KMI nem feledkezett el a gasztronómiáról. A sok látványos és igencsak érdekfeszítő program mellett lehetőség nyílt mind a két helyszínen ételeket kóstolni. Az Intercisa Múzeumban római ínyencségeket kóstolhattunk, míg a KMI-ben a világ első nyomtatott szakácskönyvéből készített el egy ételt Darida Benedek, aki latinról magyarra fordította Platina reneszánsz receptjeit. 

– Fantasztikusan éreztem magam Dunaújvárosban. Családok jöttek az eseményre, igen komoly érdeklődést tapasztaltam - összegzett tömören Darida Benedek.

Az eseményen megismerkedhettünk Európa első nyomtatott szakácskönyvével, amit Bartholomaeus Platina valószínűleg 1465 nyarán állított össze De honesta voluptate et valetudine („A tisztes élvezetekről és az egészségről”) címmel. A szöveg részben asztali etikettről szóló feljegyzéseket, háztartásra vonatkozó praktikus tanácsokat tartalmaz, másrészt recepteket, amelyek többsége bevallottan Martino de Rossi comói szakács receptgyűjteményéből (Libro de Arte Coquinaria) származik. Platina reneszánsz receptjei Darida Benedek fordításában jelent meg magyarul, aki elmondta, hogy ez a munka körülbelül három évet vett igénybe. 

Álljon itt Platina receptje: csirke szőlővel. Csirkét főzz együtt sózott hússal. Amikor félig megpuhult, a fazékban forró vízhez adj kimagozott szőlőszemeket. Majd aprózz fel petrezselymet és mentát, őrölj borsot, törj porrá sáfrányt. Mindezeket öntsd a fazékba, amiben a csirke fő, majd rögtön szedd tányérra. Ezt a fogást nemcsak B. Poggius eszi gyakran, hanem én is, ha éppen meghív. 

Nagyszerűen sikerült a múzeumi este is

Farkas Lajos, az Inetrcisa Múzeum igazgatója boldogan nyilatkozott a Múzeumok Éjszakája után. – Nagyszerűen sikerült ez az este. A COVID előtt sem volt ilyen látogatottságunk, mint most. Több mint ötszáz ember vett részt az eseményeinken. A kollégáim nélkül ez nem jöhetett volna létre, nagyon köszönöm a segítségüket.

Az Intercisa Múzeumban is várták a látogatókat
Fotó: Agárdy Csaba

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában