Piaci körkép

2025.06.13. 14:00

Tizenöt madárból országos siker: fürjtojással tarol a családi vállalkozás

Egyre népszerűbb a fürjtojás fogyasztása Magyarországon. A dunaújvárosi piacon is vásárolhatunk fürjtojás termékeket.

Tizenöt madárból országos siker: fürjtojással tarol a családi vállalkozás

Bajnóczi Györgyné (balról) és Bajnóczi Renáta

Fotó: Agárdy Csaba

A dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon a szalkszentmártoni családi vállalkozás, a Bajnóczi fürjészet termékeit vásárolhatjuk meg. Bajnóczi Györgyné szerint egyre ismertebbek és népszerűbbek a fürjtojásból készült ételek. Ma már nemcsak Dunaújvárosban, hanem az ország nagy részén kelendőek az áruik. Pénteken délelőtt tekintettük meg a standjukat, 15-féle tojáskrémet, köztük metélőhagymásat, fokhagymásat, tormásat és csilist is vásárolhattunk. 50 ízben kapható náluk füstölt tojás, de készítenek desszerteket, laktózérzékenyeknek túró rudit is. Természetesen nem maradhatnak el a tésztakészítmények sem, natúr és különböző ízesítésűek is kaphatók. 

fürjtojás
15-féle tojáskrémből válogathatunk a dunaújvárosi piacon. A fürjtojás szinte bármire felhasználható
Fotó: Agárdy  Csaba

 

A fürjtojástól az "öreg" madárig

Bajnóczi Györgyné nem gondolta volna, hogy ilyen sikeres lesz a vállalkozásuk, főleg annak tükrében, hogy annak idején tizenöt madarat azért vásároltak, mert a lányuknak, Renátának nagyon tetszettek. Most pedig már jóval nagyobb az állományuk, a keltetéstől egészen az "öreggé" válásig minden náluk történik. A fürjjel kapcsolatban érdemes még tudni, hogy ugyanúgy lehet belőle levest vagy pörköltet készíteni, mint bármilyen más madárból, de tölteni, grillezni és rántani is kiváló. Ha pedig már itt tartunk, akkor szolgálnánk egy recepttel, amit fürjből remekül el lehet készíteni.

Hozzávalók: 6 db fürj (egy fürj körülbelül harminc deka), 2 kg burgonya grillfűszer, bacon, olaj, só.

Elkészítés: A megtisztított fürjeket enyhén sózzuk, és grillfűszerrel megszórjuk. Egy tepsibe kevés olajat öntünk, majd beletesszük a fürjeket, ezután rátesszük a baconszeleteket. A meghámozott, és kockára vágott burgonyát is a tepsibe rakjuk, megsózzuk, egy kevés vizet öntünk rá. Fóliával letakarjuk, és előmelegített 180 C fokos sütőben 45 percig sütjük a húst és a krumplit. Ha megsült, fólia nélkül még pár percig pirítjuk a tetejüket. Jól illik hozzá a tzatziki saláta. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában