2025.05.23. 14:00
Az eper ára növekszik, a paradicsomé és a paprikáé csökken
A palánták árai stagnálnak, az eper ára néhol növekedett a dunaújvárosi piacon. A paradicsomé és a paprikáé csökkent, akár már lecsót is főzhetünk.

A paradicsom és a paprika ára csökkent a dunaújvárosi piacon
Fotó: Agárdy Csaba
Az időjárás nem kedvez az epernek, ami azt eredményezi, hogy kevesebb van belőle, mint tavaly, az ára pedig jó esetben stagnál, de vannak standok, ahol emelkedett a múlt héthez képest. Az eper kilója most 2500 és 3300 forint között mozog a piacon. A palántákért továbbra is 490 és 750 közötti áron kell fizetni, viszont egy helyen 400 forint volt a legdrágább palánta. A múlt héten még arról számolhattunk be, hogy egy gazdánál volt cseresznye, most viszont már több helyen is vásárolhattunk belőle, a legolcsóbbat 2000 forintért kínáltá az árus. Az új zöldségből is növekedett a kínálat, a sárgarépa csokorját 500, míg a fehérrépának a csokorját 700 forintért vásárolhatjuk meg. A paprika is a paradicsom ára is csökken, az előbbiből már 1000 forintért is vehettünk egy kilót, az utóbbi ára pedig már 1000 forint alá is csúszott, 850 forintért is hazavihettünk egy kilogrammot. Ilyen áraknár pedig már nem számít úrihuncutságnak az, ha valaki lecsót álmodik meg hétvégére.

Fotó: Agárdy Csaba
Lecsó tűzön sűlt paprikából, paradicsomból
Ha pedig a lecsónál járunk, érdemes elidőzni amellett, hogyan lett a magyar konyha egyik jellegzetes étele. Az újvilágból származó paprika és paradicsom török közvetítéssel jutott a Balkánon át Magyarországra. Bár adná magát, hogy a török gotit és a belőle kialakult menement tekintsük az elődjének, ugyanakkor a török hódoltság és a lecsó megjelenése között eltelt több száz év miatt ez mégis valószínűtlen. Az 1870-es évektől itt megtelepedett bolgárkertészeknek volt egy jellegzetes étele, amit szabad tűzön sült paprikából, paradicsomból, esetleg más, aktuálisan beérett zöldségből készítettek. 1902-ben A Hét című folyóirat megjelentetett egy szakácskönyvet, "A Hét szakácskönyve" címmel. Ebben szerepel egy recept „Rácz Omácska” néven. Az omácska egyes szláv nyelvekben mártást, szószt jelent. A recept paprikát és paradicsomot főz össze darabos mártássá. 1924-ben, az 1895-ben Weiss Manfréd és Bertold által alapított Első Magyar Konzerv- és Ércárugyár, az általa bejegyeztetett Globus márkanév alatt már exportált lecsót. Azonban szakácskönyvben megjelent recept „lecsó” néven a '30-as évek elejéig nem ismert. Első receptjeit 1931-ben egyszerre két helyen is közlik.
Az Új Idők Receptkönyve a „lecsó télire” receptjét -olvashatjuk a wikipedián.
Piaci körkép pénteken
Fotók: Agárdy Csaba