2025.05.19. 17:00
Az articsóka, a csodanövény
Hazánkban nem igazán elterjedt, de talán az articsóka az egyetlen zöldségnövény, amelyet virága miatt termesztenek, hiszen virágzatának vaskos fészekpikkelyei ehetőek, ízletesek. Ám rengeteg másik zöldség-, és dísznövény található a kertekben, amelyeket bár más célból termesztünk, de a virágaik is ehetőek. Ilyen például az articsóka.

Az articsóka nem igazán ismert a magyar lakosság körében. Pedig remek növény
Fotó: internet
Az articsóka egy különleges növény, amely a Földközi-tenger térségéből származik. Természetét tekintve évelő, de hűvösebb éghajlatú területeken egyévesként is termeszthető.

A különleges articsóka
Napos vagy félárnyékos, védett helyet válasszunk számára. Az articsóka a hűvös, párás nyarat és az enyhe telet kedveli leginkább (15-25°C az ideális hőmérséklet számára). Magyarországon is termeszthető, de a teleltetése körültekintést igényel. Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedvel. Ültetés előtt érdemes komposzttal vagy érett trágyával javítani a talaját. Magról vetve, vagy tőosztással szaporítható. Magról nevelés esetén a magokat tél végén vagy kora tavasszal beltérben kell elvetni, és a palántákat májusban lehet kiültetni. Tőosztással a meglévő nagyobb töveket lehet szaporítani. Magyarországon is termeszthető, de a teleltetése körültekintést igényel. Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedvel. Ültetés előtt érdemes komposzttal vagy érett trágyával javítani a talaját. Magról vetve, vagy tőosztással szaporítható. Magról nevelés esetén a magokat tél végén vagy kora tavasszal beltérben kell elvetni, és a palántákat májusban lehet kiültetni. Tőosztással a meglévő nagyobb töveket lehet szaporítani. Konyhai felhasználáshoz a virágbimbókat akkor kell leszedni, amikor még zártak, de már elérték a megfelelő méretet. Virágzása általában a második évtől kezdődik.