Harmincféle

2025.04.25. 14:00

Hegyi sajtok a dunaújvárosi piacon (videóval)

A dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon új árus bukkant fel, méghozzá kézműves sajtokkal. Sajtot most már három standon is kínálnak a gazdák.

Hegyi sajtok a dunaújvárosi piacon (videóval)

Kovács Zsolt sajtjai között igazi különlegességeket is láthattunk

Fotó: Agárdy Csaba

Az új árus, Kovács Zsolt Lajoskomáromból érkezett a piacra, az első napján harmincféle sajtot árult, és nem panaszkodott a forgalmára. A három hónapig érleltek kilója 7000 forintba került, míg az érleltebbek 10 000 forintba. 

sajtot
Lajoskomáromból érkeztek a sajtok. Sajtot kóstoltunk
Fotó: Agárdy Csaba

Sajtot otthon is készíthetünk

– Saját takarmányunkat eszik a saját teheneink. Lajoskomárom 70 kilométeres körzetében járjuk a vásárokat, a piacokat. A vállalkozásunk családi, a két fiam is benne van az üzletben. Én elsősorban borokkal kereskedek, az egyik fiam keresett meg egyszer azzal az ötletével, mit szólnék ahhoz, ha a borokhoz illő sajtokat készítene. Belementem, segítettem a vállalkozását beindítani.

Igazi különlegességnek számít a hegyi sajt, amiből kapható Trappista, fokhagymás és bazsalikomos is. Hogy mitől hegyi sajt? Attól, hogy hegyi sajtkultúrát használnak a készítésénél.

Otthon is készíthetünk sajtot, és létezik olyan recept, amivel egyáltalán nem nagy ördöngösség sajtot előállítani. A házi sajt csak friss tejből készülhet, pasztörizált vagy tartós tej nem alkalmas hozzá, mert azokban már nincsenek benne azok az élő kultúrák, amelyek a sajt előállításához szükségesek.

Hozzávalók: 2 liter tej, 2 evőkanál ecet (10 vagy 20%-os, mindegy), vagy 2-3 evőkanál citromlé, 2 teáskanál só. Elkészítés: A tejet felforraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük az ecetet (ecet helyett citromlevet is használhatunk) és kb 30 percig állni hagyjuk. Egy szitába sűrű szövésű anyagot teszünk, beleöntjük a fazék tartalmát és 15 percig állni hagyjuk, majd a kívánt fűszereket belekavarjuk. Egy lyukacsos tálba rakjuk a szövettel együtt és nehezékkel lesúlyozzuk, 12 óra múlva fogyasztható. Zsírpapírba csomagolva a hűtőben szárítjuk ha akarjuk a kívánt keménység eléréséig. (Forrás: bidista.com)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában