2025.03.28. 14:00
Itt a medvehagyma-szezon! (videóval)
A dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon eheti körképünk alkalmával arra a következtetésre juthattunk, hogy szolid volt a forgalom. Viszont spenót, sóska és medvehagyma volt bőven.

A dunaújvárosi piacon szolid volt a héten a forgalom
Fotó: Agárdy Csaba
Viszont az feltűnő volt, hogy sok a spenót és a sóska (1000-1500 forint között mozgott kilója), és itt a medvehagyma-szezon. A piacon ugyanis több standon is vásárolhattuk, csokorja 500 forint. A medvehagymánál maradva: nem emlékszem arra, hogy valaha is ettem volna, sőt, hallani is csak néhány éve hallottam róla. Ez nem jelenti azt, hogy korábban nem tartozott volna az életünkhöz a rendszeres használata. Mégis úgy tűnik, mintha az utóbbi években jött volna el a reneszánsza a magyar családokban. Most egy kicsit körüljárjuk a medvehagymát.

Fotó: Agárdy Csaba
A medvehagyma a tavasz hírnöke
Elnevezésének magyarázata az a régi megfigyelés, hogy a téli álomból ébredő medvék nagy mennyiségben fogyasztják, vélhetően vitaminforrásként, és emésztésserkentő hatása miatt. Más népies elnevezései is vannak, mint boszorkányhagyma, vadfokhagyma vagy erdei fokhagyma. Friss leveleinek konyhai felhasználására számtalan lehetőség van, virága pedig különleges aromájú mézet biztosít. Ízre a fokhagyma és a snidling keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba, sőt, még pogácsát is süthetünk vele. Nem mellesleg rendkívül egészséges! A tavasz igazi hírnöke a medvehagyma. Vagyis itt az ideje, hogy készítsünk egy jó kis medvehagyma-krémlevest! Nézzünk egy egyszerű receptet! Szükségünk lesz 25 dkg burgonyára, 1 közepes fej vöröshagymára, 1 szál fehérrépára, 1 csokor medvehagymára, 1 csokor petrezselyemzöldre, 1 dl főzőtejszínre, olívaolajra, sóra, őrölt borsra.
Elkészítése: A medvehagyma-krémleves elkészítéséhez a burgonyát alaposan megmossuk, kockákra vágjuk és megfőzzük. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fehérrépát megtisztítjuk, lereszeljük és mind a kettőt olajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a főtt krumplit, és egy kevés vízzel felöntjük, majd fedő alatt néhány perc alatt összeforraljuk. A medvehagymaleveleket és a petrezselymet szintén apróra vágjuk, és hozzáadjuk a leveshez, majd összepároljuk. A levest végül botmixerrel pürésítjük. A főzőtejszínnel beállítjuk a kívánt sűrűséget, krémességet. Reszelt sajttal forrón tálaljuk.
Virágok a dunaújvárosi piacon