2025.03.24. 14:00
Az árréstop jelentős árcsökkenést eredményezett (videókkal)
Egy hete lépett lépett életbe az árrésstop, amely harminc termékkategóriában mintegy ezer alapvető élelmiszernél tíz százalékban szabályozza a kiskereskedelmi árrés mértékét. Annak jártunk utána, mennyire érzékelhető a kormány intézkedése egy átlagos magyar család számára, mondjuk egy ebéd főfogásának elkészítésekor. Árrésstop után.

A csirkecomb ára is csökkent
Fotó: Móricz István
A harminc alapvető élelmiszer, amelyre árrésstoppot vezettek be a következők: csirkemellfilé, csirkecomb, csirkefarhát, csirkeszárny, egész csirke, pulykamellfilé, UHT tej 1,5%, UHT tej 2,8%, ESL tej 1,5%, ESL tej 2,8%, étolaj, margarin, sertészsír, vaj, finomliszt, rétesliszt, késői burgonya, kristálycukor, sertéscomb, sertéskaraj, sertésoldalas, sertéstarja, tojás, tejföl, Trappista, tehéntúró, natúr joghurt, gyümölcs joghurt, fokhagyma, párizsi. Ezeket érinti az árrésstop.

Fotó: Balogh Zoltán
Az árrésstop tapasztalatai
Egy hete már annak, hogy a kormány bevezette árrésstoppot. Az eddigi tapasztalatok alapján van olyan termék, amelynél 60 százalék fölötti volt az áresés, miközben a bejelentés csak 10 százalékot prognosztizált. A múlt hétfőn elindított árrésstop után megérkeztek a számok, amelyek bizonyítják, hogy a 30 alapvető élelmiszer-kategóriára bevezetett korlátozás milyen hatásokkal volt a bolti árakra. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter múlt héten még arról beszélt, hogy ha kell, akkor a kormány keményebb fellépésre is hajlandó lenne, tehát ha az árrésstop nem működik, akkor jöhet az árstop.
A harminc érintett termék összehasonlítását nem végeztük el, de az tény, hogy az egyik legnagyobb élelmiszerkereskedő-lánc dunaújvárosi üzletvezetőjétől megtudtuk, tényleg jelentős az árcsökkenés és azt is, hogy egy-egy termékből nemcsak egy márkára, hanem mindegyikre érvényes a stop. Mi most csak három terméket emelünk ki: az árrésstop bevezetése előtt 1390 forint volt egy kiló csirkecomb, most csak 966. Az egyik multiban a 20 százalékos tejföl közel nyolcszáz forint volt, most 529. A napraforgó étolajnál 900 forint volt egy liter saját márkás, most 784 forint. A sertészsír ára 1100 és 1300 forint között mozgott, manapság kilogrammját megvehetjük 820 forintért. Ezeken az árakon felbuzdulva közlünk is egy csirkepaprikás receptet.

Hozzávalók: zsiradék, 1 kg alsó és felső csirkecomb, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál pirospaprika, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1.5 liter víz vagy húsalaplé, 3 evőkanál tejföl, 1 teáskanál liszt, só, bors.
Elkészítés: A paprikás csirke elkészítéséhez egy lábasban felforrósítjuk az olajat vagy a zsírt, és megpirítjuk rajta a húst, majd kivesszük és félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, majd üvegesre pároljuk a megmaradt zsiradékon. Addig pároljuk, amíg aranybarna nem lesz. Ráöntünk 2 dl vizet, megvárjuk, amíg elpárolog, majd újra felöntjük 2 dl-vel. Addig pároljuk, amíg krémes nem lesz.
Ezután rászórjuk a pirospaprikát, és hozzátesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot, majd rátesszük a megpirított combokat. Ráöntünk újabb 2 dl vizet, és alacsony lángon, fedő alatt kb. 30 perc alatt megfőzzük a húst, amíg puha nem lesz.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, kicsit felöntjük a paprikás csirke főzővizével, majd belekeverjük az ételbe. Még egyszer felforraljuk, majd nokedlivel tálaljuk.
