Piaci körkép

2025.02.14. 17:30

Félkapirgálós csirkék Földvárról

Kevés vásárló és kevés árus. A héten ez volt jellemző a dunaújvárosi piacra.

Félkapirgálós csirkék Földvárról

Puha Istvánné korábban sajtot is árult a piacon, de most már csak csirkéi vannak

Fotó: Agárdy Csaba

Ezen a héten a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiac működésére rányomta bélyegét az időjárás, a hidegben a vásárlók és az árusok komoly része otthon maradt. Pénteken egy kicsit megélénkült az élet, de messze volt a piac a csúcsformájától. 

piac
Piaci csirkék. Csak gabonán tartja őket a Puha család
Fotó: Agárdy Csaba

Házi csirkék a piacon

Viszont újfent kaphattunk házi csirkét. A dunaföldvári Puha Istvánné Ági hosszú évek óta árul a piacon, korábban a sajt, most a csirke a főprofilja. Ebben az évben először pakolt ki a standjára.

– Harminc évig foglalkoztunk tehenekkel, de két éve abbahagytuk, azóta csirkéket nevelünk. A madárinfluenza miatt csak zártan tarthatjuk őket, de időnként kiengedjük őket, amolyan félkapirgálósak a csirkéink. Csak gabonát kapnak, amikor egészen kicsik, akkor még különböző vitaminokat is. Nyolcvan dekagramm után természetes módon nőnek, a piacra másfél kilósan hozzuk őket. Persze van valamivel kisebb  és nagyobb csirkénk is. Nyár végén, ősszel pedig már tyúkokat is kínálunk - tudtuk meg a mindig mosolygós Puha Istvánnétól.

Ha pedig beszereztünk egy félkapirgálós, másfél kilós csirkét, megsüthetjük akár egészben is, méghozzá így.

Elsőként a sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra. A csirkét dörzsöljük be alaposan sóval, a hasába pedig tegyünk egy teáskanál nagy szemű tengeri sót és egy cikkekre vágott citromot. A puha vajat keverjük össze a zúzott fokhagymával, a lereszelt vöröshagymával, a rozmaringgal és a borssal. Kenjük meg jól a csirkét ezzel a keverékkel úgy, hogy a bőre alá is juttassunk belőle. Helyezzük magas falú tepsibe a mellével fölfelé, és így kezdjük el sütni. Húsz perc múlva fordítsuk az egyik oldalára, további húsz perc múlva a másik oldalára, az utolsó húsz percben pedig a bőrével felfelé. Így mindenhol omlós lesz, a bőre pedig ellenállhatatlanul ropogósra sül. Minden alkalommal, amikor megfordítjuk, locsolgassuk meg a szaftjával. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában