Piaci körkép

2025.01.24. 14:00

Magyar alma: mi lesz veled?

A januárról általában nem az jut eszünkbe, hogy a főzelékkészítés ideje. Most viszont kedvet kaptunk hozzá. A magyar alma azonban egyre drágább.

Az alma ára folyamatosan nő a piacon

Fotó: Agárdy Csaba

De mielőtt rátérnénk a főzelék alapanyagokra, azt meg kell említeni, hogy a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon szép lassacskán, de egyre emelkedik az alma ára. Átlagban  690 forintot kell fizetni kilójáért, azután van, ahol kevesebbet, van ahol többet. Olyan standdal is találkoztunk, ahol közel volt az alma a déligyümölcs árához. Még egy tapasztalás:  egyre kevesebb a magyar alma és egyre több lengyel a piacon. 

magyar alma
A magyar alma egyre kevesebb és egyre drágább a piacon
Fotó: Agárdy Csaba

A magyar alma drága, de a zöldségfélék nem

De evezzünk más vizekre! Főzeléknek való bőven kapható, és januárhoz képest kimondottan olcsón juthatunk a különböző zöldségekhez. Egyaránt ritka "vendég" a piacon a spenót és a sóska, ezúttal 1500 forintért kaphatunk egy kilót. A kelkáposzta ára 800 és 1000 forint között mozgott, a karfiolt 1200 forintért kaphattuk meg. A legdrágábbnak a kelbimbó bizonyult a 2000 forintos kilónkénti árával. Szóval a hétvégén minden gond nélkül össze lehet ütni egy főzeléket. A főzelék azért is lehet jó választás, mivel szinte bármilyen feltéttel fogyaszthatjuk.
A fentieken felbuzdulva, lássunk egy klasszikus kelkáposzta-főzelék receptet
Hozzávalók: 2 evőkanál étolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej kelkáposzta, 4 db burgonya, só, őrölt bors, őrölt kömény.
A rántáshoz: 2 ek olaj, 1 ek liszt, fűszerpaprika.
Elkészítés: Nagyobb lábasban kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Rádobjuk az egy centiméteres csíkokra vágott kelkáposztát, lepirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott burgonyát is. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Átpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel (esetleg húsalaplével), amennyi éppen ellepi, és puhára főzzük. A rántáshoz olajat hevítünk, megszórjuk liszttel, pirítjuk egy kicsit. Megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, adunk hozzá egy pici vizet, majd a főzelékhez csorgatjuk. Egyet forralunk még rajta. A kelkáposzta-főzeléket kínálhatjuk fasírttal, friss kenyérrel, sült kolbásszal, sült virslivel, sertéspörkölttel is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában