Piaci körkép

2025.01.10. 07:00

Januárban még nem késő disznót vágni

A január még javában a disznóvágások időszaka. Ennek szellemében tettünk látogatást a héten a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. Disznóvágásra felkészülni!

A dunaújvárosi piacon még az év elejei pangás tapasztalható, de aki disznót vág a hétvégén, sok mindent beszerezhet a sikeres disznótor érdekében

Fotó: Agárdy Csaba

Ezúttal nem megyünk bele a disznóvágás rejtelmeibe, onnan kapcsolódunk be a műveletekbe, amikor már a kolbászhúst kell készíteni, amikor sóba kell rakni a sonkát, a szalonnát, vagy éppen akkor, amikor páclét kell készíteni. Ezekhez a "beavatkozásokhoz" mindent megkaphatunk a piacon, és a piacot körülvevő üzletekben. 

disznóvágás
A disznóvágás még mindig sok családban szokás. Sonka, kolbász, szalonna a verhetetlen hármas
Fotó: agrarunio.hu

Disznóvágás nem disznólkodás

A páclé készítéséhez a vöröshagymának kilóját 400 és 490 forint között kaphatjuk meg, a fokhagyma - ebből kell a kolbászhúsba is -  kilójáért 2900 és 3500 forint között kell leszurkolni. A jófajta házi őrölt pirospaprika kilója 5800 forintnál kezdődik, és 6500-nál áll meg. A csípősnek hasonló az ára. (A különböző fűszerekre, babérlevél, só, bors, köménymag stb. nem térünk ki, hiszen ezeket bárhol megvásárolhatjuk.) Viszont nem mehetünk el szó nélkül a belek mellett. A sertés vékonybél, amibe általában a sütni és a füstölni való kolbászt töltjük, az egyik húsbolt árlistája alapján tíz métert 670 forintért kaphatunk meg. A szaláminak való ötven kaliberes mahagóni műbél tíz méterét 2210 és 3700 forintért kínálják. A disznósajtbél 1670 forintba kerül.

Így drágább?

Azoknak, akiknek nincs kedvük fűszerkeveréket készíteni a kolbászhúshoz, készre kevert fűszerkeveréket is ajánlanak, 20 dkg 1630 forint, kilója 8150. A sonkapác 30 dekás kiszerelését 1030 forintért vehetjük le a polcról, ez azt jelenti, hogy egy kilogramm 3430 forintba kerül.
Ezúttal receptet nem közlünk, aminek két oka is van. Az egyik, hogy a kolbászhús fűszerezésénél, a sonka pácolásánál mindenkinek van egy ősrégi receptje, amire esküszik. A másik ok pedig az, hogy csak sarokszámokat tudnánk ajánlani, hiszen minden egyes fűszerpaprika más és más. Valemelyikből elég egy kanállal egy ételhez, valamelyikből három is kevés. Ugyanígy két egyforma fokhagyma-termés sincsen, sőt, még az egyes só fajták között is óriási különbségek tapasztalhatók. A lényeg: disznóra fel!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában