2024.12.08. 14:00
Szaloncukor, ami nem is olyan drága
A dunaújvárosi piacon több mint hetvenféle szaloncukrot vásárolhatunk a karácsonyra készülődve. Az édesség ára csak elsőnek tűnik borsosnak, mert, ha a szaloncukor kilónkénti árát nézzük, az egyik legolcsóbb édesség.
A szaloncukor a magyar karácsonyfák egyik ékessége
Fotó: Mindmegette.hu
Ha azt nézzük, hogy egy magyarok által igen kedvelt mogyorós csoki kilójáért több mint tizenötezer forintot kell fizetni, de a Sport szelet is közelíti a hétezret, akkor a szaloncukor tényleg nem drága.
A szaloncukor kínálata
A dunaújvárosi piacon a desszert szaloncukornak 3100 forint a kilója, A másik véglet a vadász robbanócukros, aminek kilójáért 9990 forintot kell fizetnünk. Érdekes, hogy retro konzum szaloncukorért 6500 forintot kell leszurkolnunk.
Azonban ha valaki saját maga szeretné elkészíteni a szaloncokrát, az otthon a konyhában nyugodtan megtehetik. Sőt, nagyon sokáig az átlagpolgár ezt az utat választotta, mivel a társadalom felső rétegének volt arra pénze, hogy megvásárolja a boltit.
A szaloncukorról tudni kell, hogy magyar specialitás, hazánkon kívül csak az egykori magra területeken, a Szlovákiához és Romániához csatolt oroszágrészeken ismerik
No, akkor nézzük, hogyan is készíthetünk házilag szaloncukrot! Hírportál társunk, a mindmegette.hu több receptet is közöl, ezekből választottunk ki egyet.
Hozzávalók: 50 dkg cukor, 10 evőkanál víz, kávé, marcipán, kókuszreszelék, csokoládé, vaj, tortabevonó, kakaó.
Elkészítés: Egy lábasba 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet teszünk. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, akkor a cukor jó. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük az ízesítőket.
Kávésnál egy jó adag erős feketekávét és 3 dkg vajat (rummal is gazdagíthatjuk).
A csokoládést úgy készíthetjük, hogy 2 kanál kakaót adunk hozzá, vagy ha gazdagabban szeretnénk, akkor 10 dkg csokoládét és 5 dkg vajat.
Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon - de lehet műanyag vágódeszkán is - nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk.
Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét, és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.