Gasztrotörténelem

2024.11.09. 15:30

A Késdobálótól az Arany Csillagig

1950-ben kezdték el Sztálinvárost építeni. A munkásoknak enni-inni kellett, létre jöttek a büfék, az italboltok, köztük a Késdobáló is.

Fotó: Agárdy Csaba

A Késdobálótól az Arany Csillagig, vendéglátás az  ötvenes években címmel tartott előadást az Intercisa Múzeumban Hodik Mónika történész csütörtökön. A téma igen érdekes, nem véletlen, hogy sokan voltak kíváncsiak az előadásra. 

késdobáló
Sokan voltak kíváncsiak a Késdobálótól az Arany Csillagig című előadásra
Fotó: Agárdy Csaba

A Kinizsi Büfé, mint a Késdobáló

- 1950-ben  kezdődött Sztálinváros építése, először Mohácsról érkeztek munkások az építkezésre, ekkor csak a malom udvarában található Jantski-féle vendéglő üzemelt - kezdte előadását Hodik Mónika. 

Megtudhattuk, hogy eleinte lovaskocsikkal szállították az ételt az építkezésekre, majd az üzemi étkeztetést a Mozgókonyha Vállalat, míg a kereskedelmit a Budapesti Büfé Vállalat biztosította. Ekkor büfékocsik és italboltok is működtek.

- Az építkezésen dolgozó munkások jól kerestek, és kocsmázott mindenki. 

Az első étterem a Felszabadulás volt Pentelén, amit csak "Dulásnak" neveztek, és 1951-ben április 4-én adták át, a felszabadulás ünnepére készült el. Ugyancsak 1951. április 4-re készült el a mai uszoda területén a Kinizsi Büfé, amely később Késdobálóként, illetve Köpködőként híresült el. Szinte a szomszédságában volt a Dózsa étterem, a Lepra - ismertette a történész.

Megtudhattuk azt is, hogy ugyancsak 1951-ben, de augusztus 20-án nyitott meg a Béke étterem.  Eredetileg bútorboltnak szánták, de végül az első elegáns étterem lett a településen.

 A Békében elvárták a tisztességes öltözetet és viselkedést, 

mert abban az időben mindenki munkásruhában járt a vendéglátóegységekbe, és rengeteg volt a balhé.

Az Arany Csillag Szállodát 1954. november 2-án adták át kilencvenhat szobával. Ez már nemzetközi szintű hotel volt, cukrászdával, étteremmel, terasszal. Érdekességként, akkor egy vacsora a Csillagban hat forintba került.

A vendéglátás színvonaláról sokat elmond, hogy  tizennyolc pincér került Sztálinvárosba, abból tizenhat Gundel tanítvány volt.

Időközben sorra jöttek létre a különböző városrészekben az italboltok, amelyek számozva voltak. Egymásután nyitottak meg a néha még ma is fölemlegetett egységek, például a Sport büfé, amit csak Kék Egérként ismertek. Azután a ma is működő Dunagyöngye Halászcsárda 1956 augusztusában, a Vigadó 1959-ben. Később jött az Otthon, az Irodaház és az önkiszolgáló rendszer, de ez már a hatvanas éveket idézi.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában