Fiatal tehetség

2024.07.06. 19:57

Út a világbajnokságra: egy kulcsi lány a magyar junior frizbi válogatott tagjaként

Kulcson, egy csendes kistelepülésen körülbelül nyolc évvel ezelőtt egy hittanóra alatt Fodor István református lelkész bemutatta diákjainak a frizbit. Ez az egyszerű kezdet indította el Kőhalmi-Himfy Júliát, egy tehetséges fiatal sportolót, azon az úton, amely hamarosan a világversenyekre vezeti.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

Eredetileg a sport iránti szeretetéből és a fiatalok iránti elkötelezettségéből hívta életre a csapatot Fodor István lelkész. Missziója az volt, hogy a környéken céltalanul csellengő gyerekeket bevonja a sport világába, és értelmes elfoglaltságot nyújtson számukra. Ez az elhivatottság hamarosan meghozta gyümölcsét: egyre többen csatlakoztak a csapathoz, és a kezdeti lelkesedésből komoly, összetartó közösség formálódott. A csapat fejlődése újabb lendületet kapott, amikor Kőhalmi-Himfy Balázs (Júlia édesapja) is csatlakozott a kulcsi frizbis csapathoz edzőként. (Egyébként a sport iránt érdeklődőket továbbra is szeretettel várják.)

Kőhalmi-Himfy Júlia édesapjával, Kőhalmy-Himfy Balázzsal, aki a kulcsi frizbis csapat egyik edzője  
Fotó: Laczkó Izabella

Júlia, aki akkor még csak egy kíváncsi gyerek volt, azonnal beleszeretett a frizbizésbe. Az első néhány dobás után világossá vált számára, hogy ez a sport több, mint egyszerű játék. Vonzotta a társaság, emellett a technika elsajátítása, a gyorsaság és a stratégiai gondolkodás kihívást jelentettek számára, de egyúttal motiválták is.

Julcsi a székesfehérvári Lionz csapattal, és Fodor István református lelkésszel és edzővel (felső sorban b4) 
Fotó: KHJ

Julcsi nem volt idegen a sport világában. Úszott, szertornázott, atletizált, kosárlabdázott és tollaslabdázott is, mielőtt a frizbivel találkozott. Mindezen tapasztalatok segítették őt abban, hogy gyorsan fejlődjön új szenvedélyében. Kulcson eleinte csak nyaranta volt lehetősége hódolni a sportágnak, amikor azonban Fehérvárra költözött a középiskolai tanulmányai miatt, heti rendszerességgel kezdett edzeni a Fehérvár Lionz csapatában.

Julcsi nem volt idegen a sport világában, több sportágat is kipróbált mielőtt a frizbivel találkozott 
Fotó: Laczkó Izabella

Az elszántság és a kitartás hamar meghozta gyümölcsét. A sportegyesület edzőjének javaslatára felkerült a szövetség radarjára, és most már a magyar U20-as válogatott tagjaként készül a birminghami világbajnokságra. Júlia és csapattársai számára hatalmas lehetőség ez, hogy megmutathatják tehetségüket a világ legjobbjai között. Az edzések most már közösen zajlanak, ahol a csapattársak összecsiszolódása és a taktikai elemek elsajátítása van a fókuszban. A sportág magyar sikerei jelentős elvárást állítanak a sportolók elé. Ugyanis az elmúlt világbajnokságon (vb) a magyar U20 válogatott aranyérmes helyezéssel öregbítette hazánk jó hírnevét. 

Az ifjú sportoló most már a magyar U20-as frizbi válogatott tagjaként készül a birminghami világbajnokságra
Fotó: Laczkó Izabella

Ugyanakkor azt is alá kell húznunk, hogy a vb-on való részvétel már önmagában is hatalmas siker, de Julcsi számára ez csak a kezdet. Nagy álmai vannak, nemcsak a frizbi világában, hanem a tanulmányai terén is. Ha minden a tervek szerint alakul, ősszel a Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szakon kezdi meg tanulmányait.

A világjátékon való részvétel már önmagában is hatalmas siker, de Julcsi számára ez csak a kezdet
Fotó: Laczkó Izabella

Júlia példája inspiráló lehet minden fiatal számára, aki valaha is álmodott valami nagyobbról. Az ő története egyértelműen bizonyítja, hogy a szenvedély és a kitartás milyen messzire vihet. A magyar junior frizbi válogatott birmingham-i szereplése nemcsak számára, hanem Magyarország és szűkebb hazája Kulcs számára is büszkeség.

 Szurkoljunk közösen a junior frizbi válogatottnak július 21 és 27 között, hiszen a jövő nagy sportolói most készülnek, hogy történelmet írjanak
Fotó: Laczkó Izabella

Július 19-én, amikor a csapat repülőgépe felszáll Angliába, Julcsi nemcsak egy sportoló lesz, hanem egy példakép, aki megmutatta, hogy álmaink követése és a kemény munka révén bármi elérhető. Büszkék lehetünk rá és csapattársaira, akik hazánkat képviselik ezen a rangos eseményen július 21 és 27 között. Szurkoljunk nekik közösen, hiszen a jövő nagy sportolói most készülnek, hogy történelmet írjanak! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában