Elnökségi határozat

2024.07.02. 16:41

Hivatalos: Kovács Zsófia indulhat az olimpián!

Kedden eldőlt, a súlyos térdsérüléséből elképesztő kitartással, hatalmas munkával visszatérő Kovács Zsófia indulhat az olimpián. A Magyar Torna Szövetség elnöksége úgy határozott, az országnak járó, nem névre szóló kvótát a DKSE kiválósága kapja. Ezzel 44 év után szerepel ismét két dunaújvárosi tornásznő olimpián.

Gallai Péter

Kovács Zsófia fantasztikus küzdeni akarásának meglett az eredménye, súlyos sérülése ellenére ott lesz az olimpián

Fotó: Laczkó Izabella

Kedden délután ülést tartott a Magyar Torna Szövetség elnöksége, ahol a hétvégi bukaresti verseny eredménye alapján arról döntöttek, Kovács Zsófia és Székely Zója közül melyikőjüké legyen a párizsi indulási jog, amiről ez a kupa volt hivatott dönteni. A DKSE kiválósága a romániai verseny szombati selejtezője után csak első számú tartalék volt, így szinte mindenki biztosra vette, a magasabb pontszámmal fináléba jutott Székelyé lesz az olimpiai kvóta. Azonban hihetetlen fordulat következett, ugyanis egy visszalépés nyomán vasárnap mégis szerepelhetett a döntőben Kovács Zsófia. Ott pedig a dunaújvárosi tornász ezüstérmes lett, 14.200 pontot szerezve, ezzel szemben Székely Zója kisebb hibával 12.600 pontot gyűjtött.

– Kettejük különversenyének kiírása úgy szólt, hogy aki a két nap alatt a magasabb pontszámot éri el, az nyer. Zója a selejtezőben 14.050 pontot ért el.

Nekem az a dolgom, hogy a hivatalos jegyzőkönyveket beterjesszem az elnökség elé kedden, ahol döntés születik az olimpiai kvótáról 

– mondta Draskóczy Imre szövetségi kapitány a verseny után. 

A szabályoknak megfelelően tehát Draskóczy Imre a Magyar Torna Szövetség elnöksége elé terjesztette a hivatalos javaslatát, a grémium pedig bejelentette: 

a RomGym Trophy versenyen elért eredmény és a szövetségi kapitány javaslata alapján a sérüléséből felépült Kovács Zsófia indulhat a párizsi ötkarikás játékokon. 

A dunaújvárosiak Európa-bajnok tornásza Rió és Tokió után a harmadik olimpiájára készülhet - áll a szövetség kedd délutáni tájékoztatójában.  

Így a DKSE két sportolója szerepelhet az ötkarikás játékokon, hiszen Czifra Bettina Lili a tavalyi világbajnokságon egyéni összetettben vívta ki az olimpiai részvétel jogát.  Ezzel pedig eldőlt az is, hogy negyvennégy év után indul ismét két dunaújvárosi tornásznő az olimpián. 1980-ban Moszkvában Hanti Erzsébet és Óvári Éva vett részt a játékokon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában