Nagy lehetőség

2024.07.09. 19:47

Gebei Gergely meghívást kapott az NHL játékvezetői táborába

Gallai Péter

Fotó: MJSZ

A Magyar Jégkorong Szövetség a múlt héten második alkalommal rendezte meg bírói fejlesztőtáborát az NHL szakmai támogatásával az Óbudai Jégcsarnokban. A négynapos, szombaton zárult eseményen tizenhét ország ötvennyolc játékvezetője vett részt, köztük nyolcan Magyarországról – a hazai a szövetség támogatásának jóvoltából ingyen. 

A Summer Exposure Combine névre keresztelt esemény egyébként a korábban a KHL-ben bíróként dolgozó, jelenleg az MJSZ játékvezetői szakosztályának vezetőjeként tevékenykedő dunaújvárosi Gebei Péter fejéből pattant ki, aki maga is előadást tartott instuktorként.

S, hogy milyen társaságban? Többek között itt volt Al Kimmel, az NHL játékvezetői scouting és fejlesztési igazgatója, az 1200 NHL-bajnokit levezető Mike Leggo, vagy az NHL hivatalos személyeinek fizikai felkészítéséért felelős, a táborban is a szárazföldi programot irányító Dave Smith. Nagy elismerés, hogy itt volt megfigyelőként a német profiliga, a DEL játékvezetésért felelős vezetője is.

A tábor célja az ide érkező játékvezetők készségeinek és a tudásának fejlesztése. Minden olyan területre kiterjed a program, amely egy bíró munkájához, felkészültségéhez és fejlődéséhez elengedhetetlen. 

A magyar résztvevők között ott volt Gebei Péter két fia, a 24 éves Gergely és a 21 éves Bence is.

Gergely és Bence a táborban - jó kedvből sem volt hiány
Fotó: Summer Exposure Combine

Mindketten édesapjukhoz hasonlóan jégkorongozók lettek, Gergely utánpótláséveit a Dunaújvárosban és a KMH csapatánál töltötte, de játszott a tengerentúlon is. Aztán három szezont húzott le az Acélbikák színeiben az Erste Ligában, majd a Worm Angelsnél az Andersen Ligában fejezte be pályafutását a 2022/23-as szezonban. A tanulmányait tavaly fejezte be, közgazdasági diplomát szerzett, jelenleg edzőként tevékenykedik Hatvanban, a Szent István Általános Iskolában. 
Bence a Tisza Volánnál eltöltött egy szezon után csak Dunaújvárosban terelte a pakkot, ő is  tavaly játszott utoljára a DAB-ASP színeiben az Andersen Ligában. Aztán belekóstoltak a játékvezetésbe is.

Gebei nagyon büszke a fiaira, egy korábban lapunknak adott interjúban így beszélt erről. – Számomra az a legfontosabb, hogy a szemük csillogjon, bármit is csinálnak az életben. 

Talán van pár jó dolog, amit átadok nekik. Az egyik, amit én is tanultam: bármit elérhetsz, ha az álmod reális és megteszel érte mindent.

– A két fiam is hokizott Újvárosban, mindketten csatárként szerepeltek, méghozzá az élvonalban. Nem voltak ügyetlenek, de már mindketten abbahagyták a jégkorongot, és játékvezetők lettek.

Gebei Péter büszke fiaira

De vissza a táborhoz, a szövetség honlapjának tájékoztatása alapján végül Gebei Gergelyt, valamint a német Caroline Buttot és a francia Cyril Debuche-t meghívták az augusztus 15. és 18. közötti buffalói NHL-es táborba. Ez mindannyiuk számára hatalmas lehetőséget jelent a további szakmai fejlődésre és előrelépésre. 

– A tantermi előadásokon Mike Leggo szavait ittuk, sok újdonságot tudott mondani, a meghívottak nagyon nagy élettapasztalattal rendelkeznek, és ezeket a tapasztalatokat jól át is tudják adni. Én játékvezetőként leginkább a mentális dolgokban kaptam segítséget a táborban, sok újdonságot tudtam, tudok ezekből majd beépíteni a mindennapokba. 

Nagy hatással volt rám Dave Smith is, aki erőnléti edzőként volt itt, és hát óriási, hogy 70 év környékén milyen fizikai állapotban van, és tényleg azt képviseli, amit mond. Élő példa arra, milyen életstílust kell követnie egy sportolónak.

– Ahhoz, hogy valaki jó játékvezető legyen, nagyon kiváló fizikai állapotban kell lennie, ezt viszont csak az tudja elérni, aki tudja, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Nagyon sok bántalmazás éri a játékvezetőket, a legnehezebb ebben a hivatásban ezt kezelni és az érzelmeinket kordában tartani – nyilatkozta a szövetség honlapjának.

Arra, hogy milyen volt öcscsével, Bencével együtt szerepelni, így válaszolt: – Mindig nagy élmény vele együtt szerepelni, akármilyen meccsről vagy táborról is van szó, játszottunk korábban is egy csapatban. Egy plusz motivációt jelentünk a másiknak. 

Húzzuk egymást, és mindig mindenből versenyt csinálunk kisgyerek korunk óta. Sokat segített, hogy ott volt a táborban.

 

Fotó: MJSZ

Persze felmerült az is, milyen volt édesapjával ez a pár nap, ami nyilván különleges szituáció.

Igen, különös helyzet, és egyben nehéz is, mert sokan biztos azt gondolhatják, hogy az én elért eredményeim neki köszönhetőek. De igazából ő a lehetőséget teremti meg számomra, az, hogy élek-e vele, rajtam múlik. 

– A tábor alatt szinte nem is találkoztunk, elvoltam a saját kis dolgaimmal, odafigyeltem az edzésekre, mit, hogyan csinálok. Szeretném kiemelni, nagyon hálás vagyok neki, hogy ilyen lehetőségeket teremt számunkra.

A jégen nekem kell a főnöknek lenni

Gebei Gergelynek az első szezonja volt az idei az Erste Ligában. Erről így nyilatkozott: – Nagyjából tizenöt mérkőzésen közreműködtem, nem nagyon lehet összehasonlítani az itthoni más sorozatokkal, a juniorbajnoksághoz vagy az Andersen Ligához képest is ez egy hatalmas lépcsőfok. Az első meccseken nehezebb volt még a dolgom, éreztem, hogy itt nagyobb a nyomás. De a játékosok profizmusát is észrevettem, könnyebben elfogadtak egy-egy ítéletet, igaz, mivel értenek és tudnak mindent, vannak döntések, amiket viszont nehezebben fogadnak el. Nehézség volt még a korkülönbség leküzdése, meg kellett tanulnom, hogy ne úgy nézzek egy sokkal idősebb, akár több mint százszoros válogatottra, hogy ő mondjuk egy példakép vagy egy megközelíthetetlen személy: meg kellett tanulni alkalmazni, hogy a jégen nekem kell a főnöknek lenni.

Ami a továbbiakat illeti, a buffalói tábor augusztus 15. és 18. között lesz, hasonlóan épül majd fel, mint az itteni. Ott is lesz jeges és száraz teszt, tantermi foglalkozás és jeges edzés, valamint egymás elleni játék. Tizenharmadikán utazik édesapjával, akit szintén meghívtak az eseményre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában