Küzdelem

2024.06.26. 10:00

Világnap: mondj nemet a kábító és bódító szerekre!

Körmendi Erzsébet

Fotó: Bujdos Tibor/MW-illusztráció

A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. június 26. óta évente ezen a napon tartják meg világszerte. Ezen a napon szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek tartanak prevenciós előadásokat, olvasható a világnaphoz kapcsolódóan a Wikipédián

A nap és az ENSZ 1987-es határozatának egyik fő 

célja figyelemfelkeltés a kábítószer veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. 

Valamint az, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentsék. 

Magyarországon 1997-ben tartották meg először a kábítószerellenes világnapot. 

Világszerte mintegy 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális szereket. 

Fotó: Keresztesi Balázs/MW-illusztráció

A drog évente körülbelül 200 ezer ember haláláért közvetlenül felelős. Az utóbbi évekig Európában a leggyakrabban használt kábítószerek a kannabisz-származékok voltak, míg napjainkra jelentősen növekszik a különböző szintetikus, részben még legálisnak számító tudatmódosító szerek használata. 

Az új típusú drogok különösen veszélyesek. Kémiai összetevőik ismeretlenek és bizonytalan eredetűek, nem lehet tudni, pontosan mit tartalmaznak. Az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk, rövid-, és hosszú távú kockázataik ismeretlenek. Akár az első „kipróbálás” is a fogyasztó életébe kerülhet. A droghasználónak torzulhat a tér-, az idő-, és fájdalomérzékelése, elveszítheti önkontrollját. A következmények beláthatatlanok, végzetesek lehetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában