NAV infó

2024.06.22. 12:00

Nem jött be a váltórelés biznisz

Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját egy gazdasági társaság. A számlázási lánc végén elhelyezkedő vállalkozás fiktív váltórelé-beszerzések mellett hasonló módszerrel gyümölcsöket is vásárolt egy, a budapesti nagybani piacon „működő” társaságtól. Az online adatok ellentmondásai alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áfaellenőrzést indított, és megakadályozta a visszaélést.

Duol.hu

A NAV folyamatosan elemzi az online kereskedelem adatait, hogy kiszűrje a kockázatos tevékenységeket. A zavaros online számlakibocsátások miatt került a látókörébe egy olyan céghálózat, amely főként váltórelék továbbszámlázásával foglalkozott. 

Bár a cégek nem működtek együtt a NAV-ellenőrzésben, az online adatok összevetéséből kiderült, hogy az adókijátszásra felépített láncolatban a társaságok fiktív számlákat bocsátottak ki. A fuvarlevelek sem voltak valósak, az azokon szereplő gépjárművek nem végezték el a szállításokat, és hiányoztak az eKÁER-bejelentések is. 

A hamis bizonylatok alapján a vevő jogosulatlanul gyakorolta adólevonási jogát, amivel csökkenttette adófizetési kötelezettségét. A szándékos adóelkerülő magatartás miatt a NAV munkatársai az ellenőrzés megindítása után ideiglenes biztosítási intézkedést is elrendeltek. Bankszámlákat zároltak, követeléseket foglaltak, így csaknem 98 millió forintot biztosítottak. 

A fiktív számla kiállítása és befogadása miatt a NAV a legsúlyosabb, 200 százalékos adóbírságot alkalmazta a láncolatban résztvevő társaságoknál. Három cégnek összesen 103 millió forint adókülönbözet befizetését írta elő, és további 220 millió forint adóbírságot és késedelmi pótlékot szabott ki. 

Két vállalkozás megszüntette tevékenységét, a harmadik, haszonhúzó társaság elfogadta az ellenőrzés megállapításait, élt a feltételes adóbírság-kedvezmény intézményével, lemondott a fellebbezési jogáról, 150 millió forintot fizetett meg a költségvetésnek.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában