Búcsú a Tanár Úrtól

2024.06.13. 08:00

In Memoriam dr. Izsák Gyula

Fájó veszteség elhunyta, ugyanakkor életszemléletével és bölcsességével példaként szolgáló örökséget hagyott maga mögött dr. Izsák Gyula: tizenegy gyermek édesapja, mérnökhallgatók ezreinek mentora, a rendszerváltás utáni első szabadon megválasztott önkormányzati testület képviselője, Dunaújváros Díszpolgára.

Molnár Emese

Fotó: Shutterstock

 

A szomorú hírről már tájékoztattuk olvasóinkat, dr. Izsák Gyula életének 74. évében, 2024. június 2-án elhunyt.

A Dunaújvárosi Egyetem a tanári munkásságáról egy nekrológban emlékezett meg. Dr. Izsák Gyula, Izsák tanár úr 1974-ben végzett gépészmérnökként a Miskolci Egyetemen. Az egyetem elvégzését követően az intézmény jogelődjében, a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó és Fémipari Főiskolai Karán kezdett el dolgozni főiskolai tanársegédként. 1995-ben a Gépészeti Intézet Mechanika-Fémszerkezettan Tanszék Főiskolai adjunktusként, 1998-tól már főiskolai docensként tevékenykedett az intézményben. Egészen 2020-ig, nyugdíjba vonulásáig az egyetem alkalmazottja volt. Izsák tanár úr gépészmérnökként már a hetvenes évek közepétől meghatározó szerepet vállalt a műszaki szakok hallgatóinak szakmai alapozó képzésében. Oktatói pályája első éveiben a Műszaki Mechanika tárgycsoport gyakorlatainak oktatásában vett részt. Gépészmérnökök, anyagmérnökök ezrei tanulhatták tőle a statika, a szilárdságtan, a dinamika és a mechanizmusok tantárgyakat. Tudományos érdeklődésének köszönhetően később a dinamika és a mechanizmusok tantárgyak előadója, fejlesztője és tantárgyfelelőse lett. Tevékenységével mindig támogatta az élethosszig tartó tanulás lehetőségét; hitt abban, hogy felnőtt korban, munka mellett, akár egy szakma gyakorlójaként is lehetőséget kell adni a megújulásra, a szakmai fejlődésre, a továbbtanulásra. 2015-ben 40 éves közalkalmazotti jogviszony betöltéséért jubileumi kitüntetésben részesült.

2014-ben az akkori közgyűlés neki adományozta a Dunaújváros Díszpolgára címet. Mint azt a méltatásában jegyezték: dr. Izsák Gyula 1990-ben a legtöbb szavazatot elért képviselőként bizalmat kapott az önkormányzati képviselőtestületi munkájához. 1990-1994. között a vallási és kisebbségi bizottság elnökeként, 1990-1998. között az oktatási bizottság tagjaként tevékenykedett. Szakmai munkájára, bölcs meglátásaira mindig számíthattak kollégái.

Szakmai pályafutása mellett lehetőségeihez mérten aktívan támogatta a református, az új katolikus és az evangélikus templom megvalósítását. Igazi lokálpatriótaként erősen kötődött Dunaújvároshoz. Jól ismerte a város gondjait, és lehetőségeihez mérten mindig is igyekezett a várost szebbé, élhetővé tenni.

1970-1985 között született 11 gyermeke (9 fiú, 2 lány). Őket példaértékűen és keresztény szellemben nevelte fel feleségével, valamint az idő előrehaladtával fontosnak érezte, hogy három állami gondozott gyermeket is a családjukba fogadjanak, ezzel otthont és lehetőséget biztosítva számukra. Bebizonyította, hogy a gondviselés és a társadalom segítségével minden körülmények között lehet gyermeket és gyermekeket tisztességgel és becsületesen nevelni, ezt a legjobban az összetartó család és a máig őrzött értékek képviselik.

Dr. Izsák Gyula gyászmiséje június 14-én 13 órakor kezdődik a dunaújvárosi Krisztus Király templomban, temetése 14:30-kor lesz a dunaújvárosi köztemetőben.

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában