Összefogásra lenne szükség

2024.06.18. 11:30

Fájdalmas idő jön: szúnyogok inváziója

Itt a nyár, mégis cudar idők várhatnak ránk. Legalábbis ezen a véleményen van a dunaföldvári Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke.

Agárdy Csaba

A képen Kőszegi Dániel elnök - Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

 A Duna-parti települések a Duna áradása miatt különösen nehéz helyzetben vannak.
– 

Nem sokára rendkívül sok szúnyogra számíthatunk. Extrém mennyiség repül majd ki a Duna árteréből.

 A Duna elöntötte az árterületeken lévő gödröket, mélyedéseket, ebből nagy tömegben fejlődnek ki majd a szúnyogok. Ez lesz az első front, majd a második az esőzéseknek köszönhető vízgyülemekből alakul majd ki – kezdte beszélgetésünket a szakember.

 


Kőszegi Dániel a második problémának azt tartja, hogy nagyon sokan  gyűjtik az esővizet, ami az utóbbi évek aszályos időszakában érthető is, sőt, jó dolog. Helyes, hogy óvjuk az édesvizeinket, de ezt okosan kell tenni.


   – Az a baj, hogy a különböző esővízgyűjtő-edényekben akaratlanul is pangó vizeket képeznek az emberek, ezek pedig jó szaporodó helyek a szúnyogok számára. Ezeket meg kell szüntetnünk, vagy például szúnyoghálóval lefedni, hogy a nőstény szúnyog ne tudjon hozzáférni, ne tudjon petézni. 

A szúnyogok evolúciója százmillió évre tekint vissza, jól felépített túlélési stratégiájuk van.

 Ha a szúnyog megcsíp valakit, azonnal elkezdeni keresni a pangóvizet, megtalálja, lepetézik, és egy hét múlva ötven-százöven szúnyog kel ki.

 

 Sokszorosan hatványozódnak, ezért kell összefogni a lakosságnak. Az interneten a szúnyoglárva program elnevezés alatt nagyon sok információhoz juthat a lakosság a szúnyogok elleni védekezés kapcsán. 

Kőszegi Dániel az első fronttal, vagyis a hullámtérből kikelő szúnyogokkal kapcsolatban elmondta, hogy mások, mint a pangóvizekből származóak. Ezek a legnagyobb gond, hogy nagy a repülési távolságuk, öt-nyolc kilométerre is képesek elmenni a kikelési helyükről, a szél hátán a leghatékonyabbak. 

 

A szakember nem győzi hangsúlyozni, hatalmas mennyiségben jelennek majd meg a minden napjainkban a szúnyogok.

 


– Ellenük jó módszer a biológiai gyérítés, természetbarát anyagok kerülnek ilyenkor a levegőbe, csak a szúnyogokra ártalmasak. De ahhoz, hogy a biológiai gyérítés sikeres legyen a Duna, mindkét partján össze kellene fogniuk az önkormányzatoknak, legalább negyven-ötven kilométer hosszan.

 Tíz éve szorgalmazom az önkormányzatoknál, hogy fogjunk össze,

 rendszeresen keresem a polgármestereket, hogy valósítsuk meg a szúnyoglárva programot. Az önkormányzatok azonban pénzhiányra hivatkoznak, vagy pedig elégedettek a katasztrófavédelem által végzett központi gyérítéssel. Ez jó nekik, mert nem kerül pénzbe, az állam finanszírozza. Nyugaton ötvenéves múltja van a szúnyoglárva programnak, és nagyon sikeres.


Befejezésül feltettük a kérdéseket Kőszegi Dánielnek, hogy az egyszerű halandó mit tehet a szúnyogok ellen, hogyan védekezhet, mivel tudja elérni azt, hogy a nyári estéken kiülhessen a teraszokra, a kertekbe, így válaszolt.

Sajnos amíg nincs összefogás a központi gyérítés nem tudja megoldani a problémát. 

A következő másfél hónap fájdalmas lesz, csak azt tudom javasolni, hogy mindenki szerezzen be a boltokban kapható szúnyogriasztókból, helyezzen el szúnyogirtó-olajokkal feltöltött fáklyákat a teraszok környékén, de legalább hármat-négyet, mert egy, ebben az esetben sem segít.

Fotó: Hori

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában