Teher nélkül

2024.06.12. 17:30

Az olimpiai főpróbán is van cél, az élmezőnyben zárni az Eb-t

Az olimpiai kvótaszerzés után a szerdán Szegeden kezdődött Európa-bajnokságon is rajthoz áll Hajdu Jonatán, a DKSE kenusa, aki Adolf Balázzsal C-2 500 méteren indul a csütörtöki előfutamban. Ugyan Párizs van a fókuszban, s rövid időn belül kell ismét csúcsformát hozni, de szeretnének ismét egy jó pályát menni, és az első ötben végezni.

Gallai Péter

Hajdu Jonatán csütörtökön lesz érdekelt az előfutamban Adolf Balázzsal C-2 500 méteren

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A múlt heti második válogatót is fölényesen megnyerő páros az olimpia mellett az Európa-bajnokságra is kvalifikálta magát, amit huszonkét év után rendeznek ismét a Maty-éren. Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt mondta az eseményt felvezető sajtótájékoztatón, nagyon jó érzés itthon a hazai csapatot vezetni, és azt gondolja, ez már csak egy pont lesz az i-re a válogatók lezárta után.

Mindkét hazai válogatót nagy fölénnyel nyerte Adolf Balázs és Hajdu Jonatán
Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Itt már csak egy örömevezés várható azoktól, akik kijutottak az olimpiára. Így Jonatánék esetében is, viszont kérdés, ilyen rövid időn belül kétszer is csúcsformába tudnak-e kerülni.

– Az majd vasárnap kiderül. Azért még érződött a válogató a hét első napjainak fáradtságában, mert a páros mellett Balázzsal egyesben is rajthoz álltunk. 

Remélem addigra már elmúlik, s ahogy a válogatón sikerült fizikálisan és fejben összerakni egy remek pályát, ezúttal is így lesz.

– mondta érdeklődésünkre a DKSE kiválósága. 

Ahogy a kapitány is említette, teher nem lesz rajtuk, de a hazai pálya és a közönség mellettük áll. A Maty-éri fantasztikus hangulatot és buzdítást nem kell bemutatni. Abból a szempontból is már érdekes lesz az Európa-bajnokság, hogy Hajduék azokkal mérhetik össze erejüket a kontinensről, akik szintén ott lesznek az olimpián.

– Elméletileg csak a spanyolok közül jön a gyengébbik egység, a többi nemzetnél azokkal fogunk találkozni és versenyezni, akik Párizsban is indulnak. 

Szóval, ez már amolyan első erőfelmérő is lehet. Egyébként a magyarok részéről sem a világkupa, sem most az Eb nem feltétlen fogja tükrözni a valós tudást, mert mindkét esetben előtte való héten a hazai válogatón szerepeltünk.

– Azért túl nagy meglepetésekre nem lehet számítani a mezőnytől, aki a szezon elején jól ment, az most nem lesz utolsó. Mondjuk az olaszok a világkupán májusban nem teljesítettek jól, de ők lehetnek az egyik olyan páros, akik akár most, akár Párizsban ott tudnak lenni az elején – jegyezte meg a dunaújvárosi sportoló.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Jonatán korábban említette, vasárnap majd kiderül, milyen formát tudnak mutatni, az pedig a döntő napja, így egyértelmű, hogy az a céljuk. S azon belül is az élmezőnyben végezni, a világkupán, szintén Szegeden harmadikak lettek.

Mindenképpen cél lenne egy előrelépés a válogatóhoz képest is, ami bennünk lehet, de ehhez az kell, hogy teljesen kipihenten álljunk oda. Továbbá meg kell legyen az érzés, meg akarjuk mutatni, mire vagyunk képesek!

– Az időeredmények és az edzések azt mutatják, jó úton haladunk, ugyan az olimpia az elsődleges, de nem lenne jó hatással a felkészülésre, ha most a hatodik vagy annál rosszabb helyen végeznénk. Személy szerint, ha reálisan nézem, az első ötbe kerülés már rendben lenne, a dobogó pedig még inkább. 

Hajdu Jonatán immáron a második olimpiáján fog szerepelni 2016 után, amiről azt gondolja, számára ez annak az útnak egy következő nagy állomása, amit kitűzött maga elé a céljai elérése érdekében. Azért nem volt egyszerű, hogy ott lehessen Párizsban, de mint mondja, bármi is történt tavaly: betegség, vagy hogy ennek okán korábbi társa új párral folytatta, amiért nem neheztelt rá, sosem ragadt bele az önsajnálatba. 

– Mindig azt néztem, a jelen pillanatban mi a legtöbb, amit ki tudok hozni a sportkarrieremből. Ez már a második olimpiám lesz, most sokkal szebb eredményt szeretnék elérni, mint Rióban, hogy elmondhassam, megérte az előző évek rengeteg munkája és akadályainak leküzdése. 

Előtte pedig nem lenne rossz egy kiváló Eb-szereplés, mert akkor kapnék egy újabb igazolást: nem tévedtem le arról az útról.

Párizsban is dobogóra érhetnek

Harmincnyolc ország versenyzői vesznek részt a szerdán kezdődőtt gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon a szegedi Maty-éri pályán, amely az utolsó nemzetközi verseny a párizsi olimpia és paralimpia előtt – közölte Szakács Bálint, a szervezőbizottság elnöke az eseményt megelőző keddi sajtótájékoztatón. 

A szakember emlékeztetett rá, legutóbb 22 évvel ezelőtt rendeztek Európa-bajnokságot Szegeden.

A szerdától vasárnapig tartó az első esemény, melyen először indulnak három szakág – a gyorsasági és para kajak-kenu mellett SUP – versenyzői.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség már évekkel ezelőtt kezdeményezte, hogy több szakágat egybevonva rendezzenek nemzetközi versenyeket. Az európai szövetség pedig nyitott volt arra, hogy az akár az olimpiai sportágak közé kerülésre is esélyes SUP versenyszámokkal bővüljön a szegedi verseny - hangsúlyozta Szakács Bálint. Hozzátette: az MKKSZ-nek már van gyakorlata a SUP-versenyek rendezésben, hiszen 2021-ben Balatonfüreden világbajnokságot, 2022-ben a Lupa-tavon világkupát tartottak.

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány – aki a legutóbbi szegedi Eb-n még versenyzőként vett részt – úgy fogalmazott, minden versenyző és edző számára komoly kihívást jelentett az elmúlt néhány hét, feszes válogatókon vettek részt a sportolók. 

A válogatókon olyan teljesítményt nyújtottak a versenyzők, melyek előremutatók nemcsak az Európa-bajnokságra, hanem az olimpiára is

– mondta a szakember.

Férfi és női kenuban már lezárult a válogatás, ennél erősebb olimpiai keretet nem lehetett összeállítani. A nőknél Nagy Bianka, a szegedi színekben induló Kiss Ágnes, valamint Takács Kincső került a csapatba – jelezte Hüttner Csaba. Mint mondta, a Kiss, Nagy páros szintet lépett. Reményei szerint az Eb-n is megmutatja, hogy éremesélyes lehet az olimpián.

A férfiaknál Adolf Balázs, Hajdu Jonatán és Fejes Dániel harcolta ki a kerettagságot. A szakember reális esélyt lát arra, hogy az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán páros érmet szerez Párizsban, és Adolf Balázs egyesben is a mezőny első felében végezhet.

A férfi és női kajak szakágban az olimpiára utazó csapat végső összetételét befolyásolja az Európa-bajnokság. Az, hogy párosban vagy négyesben lesz komolyabb esély sikert elérni Párizsban, a szegedi versenyen derülhet ki – fogalmazott a szakvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában