Október 6.

2023.10.05. 15:00

Megemlékezések az aradi vértanúk emléknapján

Az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a bécsi forradalom első évfordulóján. Az emlékezés 1867-ig csak titokban történhetett, a kiegyezés után napjainkig október 6-a országos gyásznappá lett. 

Duol.hu

Dunaújvárosban a központi megemlékezés október 6-án délelőtt 10 órakor lesz a 1848/49-es hősi emlékműnél. Beszédet mond Barta Endre alpolgármester, az emlékezőműsorban közreműködik Polgár Lilla, a Bartók kamaraszínház színművésze. 

Daruszentmiklóson, Előszálláson, Nagykarácsonyban az általános iskolákban emlékeznek meg pénteken. 

Dunaföldváron pénteken 17.30-kor a Fehérvári utcai temetőben, a Hősök sírjánál mond ünnepi beszédet Rabócz­ki Ildikó középiskolai tanár. Utána koszorúzás lesz. 

Kisapostagon a Petőfi-szobornál tartanak ünnepi megemlékezést pénteken. Beszédet mond Nagy Attila polgármester. Áldás mond Stermeczki András evangélikus lelkész. A műsorban közreműködik a Kisapostagi Nyugdíjas Klub és a Kisapostagi Ifjúsági Klub, majd koszorúzással, mécsesgyújtással fejeződik be a program. 

Perkátán a Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai tartanak megemlékezést október 6-án. A Győry-kastély földszintjén lesz időszakosan kihelyezve emlékhely, amelyet a kastély nyitvatartási idejében bárki megtekinthet. 

Rácalmáson az ünnepi megemlékezést október 6-án 16 óra 30 perckor tartják a művelődési házban. A műsort a Jankovich Miklós Általános Iskola pedagógusaitól láthatják az érdeklődők, közreműködik a Rácalmási Napsugár Asszonykórus Egyesület. Ezt követi majd az intézmény külső falánál elhelyezett emléktáblánál tartott koszorúzás.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában