A gyerekek fejlesztéséért

2023.09.27. 14:00

Speciális termet hoztak létre a Dózsa György Általános Iskolában

A sajátos nevelési igényű (SNI) és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő (BTMN) tanulóik fejlesztése érdekében a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola egy különleges helyiséget alakított ki, hogy a speciális nevelés még hatékonyabban, eredményesebben folyhasson.

Szente Patrícia Andrea

A rendelkezésre álló nagy térben számos, új eszközt használhatnak a gyerekek Fotók: Laczkó Izabella

Az iskolában évek óta nagy igény van a fejlesztőteremre, hiszen az intézmény tanulói között egyre több az SNI-s és BTMN-es gyermek. Gajdó Krisztina, a Dózsa iskola alsósigazgató-helyettese elmondta, a csaknem 600 diák közül 100 felett van a nehézségekkel küzdő, speciális nevelési tervet követő gyermekek száma, így az eddig rendelkezésre álló helyiség és eszköztár bővítésre szorult. 

Miután az iskola egyik földszinti tantermét felszabadították az új fejlesztőhelyiség kialakítására, nem is volt kérdés az új játékok, eszközök beszerzése sem, amiket a gyermekek azonnal birtokba vettek. Emellett az új szoba kialakítása helyhiány miatt is szükségessé vált. Eddig ugyanis nem volt lehetőség a „nagymozgások” fejlesztésére, ami a kis­iskoláskorban az egyik legmeghatározóbb az agyműködés fejlődése érdekében. 

A rendelkezésre álló nagyobb hely miatt így az iskola a közelmúltban számos eszközt beszerezhetett: csepphinta, óriáslabda, „folyami kőkészlet”, alagút, egyensúlyozó eszközök, szenzoros ortopédiai puzzle szőnyeg és félhenger alakú út is segíti a gyerekek fejlesztését. A teremben emellett megtalálhatóak olyan, a logikai és érzelmi intelligencia fejlődését segítő játékok, mint a puzzle, társas, tábla- és építőjátékok, amiket a felsős diákok is előszeretettel használnak, ugyanakkor az új, modern asztaloknál színezni, rajzolni és barkácsolni is lehet, ami pedig a gyerekek finommotorikáját fejleszti. 
Bár sajnos ebben a félévben a korábbi fejlesztő nyugdíjazása miatt nincs logopédiai fejlesztés, az új helyiségben egy hatalmas tükörrel ellátott logopédiai sarkot is létrehoztak, támogatva ezzel a diákok beszédfejlesztését. A szobát az elmúlt hetekben kezdték el „belakni” a gyerekek és az iskola kollégái. Amint azt az alsósigazgató-helyettes elmondta, az utazó gyógypedagógusok az SNI-s gyermekekkel foglalkoznak, ugyanakkor az intézmény tanítói is végeznek fejlesztéseket a teremben, ők a BTMN-es tanulókkal foglalkoznak. 

A szobát nap mint nap használják, az egyéni foglalkozásoktól kezdve a kiscsoportos tevékenységekig. Az iskola bízik abban, hogy az új és jól felszerelt terem a tanulókat is lelkesebb részvételre sarkallja, s remélik, hogy a speciális helyiségben zajló fejlesztések jótékony hatása hamarosan a diákok teljesítményében is mérhető lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában