Fieszta a kikötői öbölben

2023.09.10. 20:00

Közel ezer versenyző szállt vízre a regattán - galériával

A magyar kenusport talán legnagyobb legendájáról, Wichmann Tamásról elnevezett regattát az idén már másodszor rendezték meg a kikötői öbölben.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

A névadóról tudni kell, hogy három évtizedet átívelő nemzetközi sportpályafutása alatt kilenc világbajnoki aranyérmet, három Európa-bajnoki aranyérmet, két olimpiai ezüstöt és egy olimpiai bronzérmet szerzett, mindemellett harminchét alkalommal volt magyar bajnok. Ötször kapott Év kenusa díjat, valamint egy ízben Az év magyar sportolója díjat is megszerezte. 2020-ban, hetvenkét évesen hunyt el. Visszatérve a nemzetközi regattára. Negyvenhat magyar klub mellett tizenegy külföldi egyesület is képviselte hazáját összesen nyolc országból – Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából és Vietnámból. 

A regattát a Dunaújvárosi Központi Sportegyesület kajak-kenu szakosztálya és a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics Györgyről elnevezett alapítvány rendezte. Csabai Edvin, az alapítvány elnöke megnyitóbeszédében elmondta, ilyen klubszintű versenyt sehol a világon nem rendeztek eddig, és azt is büszkén kiemelte, hogy a sportáguknak harminchat olimpiai bajnoka van. A regatta egyik főszponzora a Dunaújvárosi Egyetem volt. Az intézmény részéről Benkó Marcell, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány főigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a DUE életében nagyon fontos a sport, ennek bizonyságaként most egy multifunkcionális csarnok létrehozásán dolgoznak. Szombaton és vasárnap több mint ezer versenyző mérte össze erejét az öbölben, természetesen a DKSE sportolóival a mezőnyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában