Projektindító

2023.08.23. 07:00

Új beruházás kezdődik a partfalcsúszás megelőzése érdekében

A község önkormányzata sajtótájékoztatót tartott egy újabb nagy jelentőségű projekt indítása alkalmából. A település ugyanis sikeresen pályázott a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében meghirdetett Élhető települések elnevezésű konstrukcióra. A fejlesztés 232,23 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi Terv Plusz keretében valósul meg.

Török Tímea

Jobb Gyula polgármester

Fotó: LI

Az „Elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat felújítása, fejlesztése Kulcs településen” címmel elnyert pályázat célja a csapadékvíz okozta károk megelőzése, az életkörülmények és életminőség javítása. Az eseményen jelen volt dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője, Jobb Gyula, a település polgármestere, dr. Neumann Helga jegyző, valamint Varga Róbert, a kivitelezéssel megbízott cég képviselője is.

Elsőként Jobb Gyula köszöntötte a sajtó képviselőit. A polgármester elmondta, hogy a projekt által a Deák Ferenc utcában és a lecsatlakozó Hullám, Lejtő és Forrás, valamint a Dózsa György utcákban a meglévő útburkolat felújítása, felszíni csapadékvíz-elvezetése, továbbá a Kossuth és a Dózsa utcában a meglévő burkolt, de nyílt árok javítása és a padka rendezése valósul meg. A vízelvezető rendszerek kiépítésével, felújításával a felszíni csapadékvíz összegyűjtése történik meg, és a közeli árkokba és a Duna folyóba – mint befogadóba – vezetik el, ezzel biztosítva a mélyebben fekvő ingatlanok beázás elleni védelmét, és a partfalcsúszás megelőzését. A projekt megvalósításának tervezett befejezése 2023. december 31. A szerződéses keretben megbízott nyertes vállalkozó az Alba Route Kft., amelynek a munkaterület 8 napon belül átadják, majd ezután kap tájékoztatást az önkormányzat a munka pontos üteméről, amelyről a lakosságot részletesen tájékoztatják majd. Végül a polgármester minden közreműködőnek megköszönte a munkáját, a vármegyének, az országgyűlési képviselőnek és a kormánynak pedig a település fejlődésében nyújtott segítséget.

Dr. Molnár Krisztián
Fotó: LI

A polgármester után dr. Molnár Krisztián szólt a megjelentekhez. A Fejér Vármegye Közgyűlés elnöke kiemelte, hogy Kulcs látványos fejlődésen megy keresztül, a TOP-támogatásokból mintegy félmilliárd forint összértékű érkezett a településre. Ennek köszönhető a bölcsőde, a már megvalósult csapadékvíz-projekt és a számos, folyamatban lévő fejlesztés is, amely példa értékű a település nagyságát tekintve, és egytől egyig olyan fejlesztések, amelyek a lakosság valós igényeire épülnek. A vármegye elnöke megköszönte a polgármester és a képviselő-testület mellett dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, valamint minden, a projektben közreműködő munkáját.

Dr. Mészáros Lajos
Fotó: LI

Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő a súlyos következményekkel járó partfalcsúszásra emlékeztetett, hangsúlyozta, hogy a településen a lakosság kényelme és komfortja mellett ezért kulcskérdés a felszíni csapadékvíz elvezetése. 

Fotó: LI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában