Nyári finomság

2023.08.16. 17:00

Néhány hét és vége lesz az idei dinnyeszezonnak

Még két-három hét, és búcsút kell vennünk kedvenc gyümölcsünktől, a dinnyétől. Több termelőnél már több fajta leérett és sokan nem is próbálkoznak a későn érő fajtákkal, mert rendszerint szeptember elejére elmúlik a kánikula. Márpedig a dinnye nagy melegben az igazi. Ez az oka annak, hogy a gyümölcs kilónkénti ára ismét emelkedni kezdett – írja a teol.hu.

Duol.hu

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a dinnye, ami ráadásul nagyon egészséges is

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld (illusztráció!)

Az idén a tavalyinál több helyszínen lehetett dinnyét vásárolni, vagyis úgy tűnik nagyobb a kínálat. Bognár János, szedresi termelő, aki évtizedek óta foglalkozik ezzel a növénnyel és aki a Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetségének is tagja, elmondta, lassan leérik a dinnye.

A tavalyi rendkívüli aszályos év után amikor kevesebb termett, viszont az ára elég jól alakult a termelők szempontjából, többen is úgy döntöttek – azok közül, akik eddig sosem foglalkoztak ezzel a növénnyel –, hogy belevágnak a dinnyetermesztésbe. A sok új termelő miatt felhígult a piac, hiszen nekik nem volt kialakított értékesítési csatornájuk. Emiatt több viszonteladó is próbált profitot szerezni abból, hogy olcsón megvette az új termelőktől az árut és azt terítik az országban. Ezzel viszont azokat a termelőket hozták nehéz helyzetbe, akik évtizedek óta dinnyéznek, mondta Bognár János.

Fotó: Laczkó Izabella

Az időjárás amúgy nem okozott sok gondot a termelőknek. A szezon kezdete ugyan kicsit késve indult, de a száraz, meleg idő segített. A nagybani piacon jelenleg 200 forintért veszik át a kereskedők a termelőktől a dinnyét. Ezt a fajtát később vetették a gazdák, ami mindig nagy rizikó, hiszen hónapokkal korábban nehéz kitalálni, hogy milyen idő lesz majd augusztus végén, szeptemberben. Vagyis lesz-e kereslet a dinnyére – olvasható a teol.hu cikkében.

Miért nem lékelnek a dinnyések?

A nyolcvanas, kilencvenes évek nyaraiban közös volt, hogy csak akkor kellett megvásárolni a görögdinnyét, ha a kóstolás, vagyis a lékelés után úgy gondoltuk, ízlik a gyümölcs. Aztán valahol a kétezres évek elején szőrén-szálán eltűnt, megszűnt a lékelés. A piacokon kívül leginkább a hiper- és szupermarketek megfelelő osztálya lett a dinnyevásárlás fő terepe. Itt persze lékelésről szó sem lehet.

Kiemelt szerepet kapott az élelmiszerhigiénia, a teljesség igénye nélkül ügyelni kell a megfelelően tisztán tartott és fertőtlenített berendezésekre, a termékek tisztítására (például a dinnye héjának mosása ivóvíz minőségű vízzel), megfelelő hulladéktárolók elhelyezésére, valamint a személyzet megfelelő higiéniai és egészségügyi állapota is nélkülözhetetlen. Mindezek betartása túl macerás, így a termelők döntöttek úgy, hogy nem lékelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában