Illegális

2023.06.09. 10:00

Kétes eredetű szaporítóanyagokat semmisített meg a Nébih a dunaföldvári piacon

A Nébih szakemberei májusban ellenőrizték a dunaföldvári piacot, amelynek során több száz, továbbértékesítésre teljesen alkalmatlan szőlő- és gyümölcs ültetési anyagot semmisítettek meg, valamint betiltották a helyszíni értékesítést. Az ellenőrök leggyakrabban a szaporítóanyag értékesítése, a szőlő- és gyümölcs ültetési anyagok címkézése és a szaporítóanyagok származását igazoló dokumentumok kapcsán tártak fel szabálytalanságokat.

duol.hu

Forrás: Nébih

A hivatal közérdekű bejelentés alapján értesült a dunaföldvári állat- és kirakodóvásárban zajló illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag értékesítésről. A piaci ellenőrzés során ismeretlen eredetű és problémás minőségű szaporítóanyagokra bukkantak a szakemberek. Az ellenőrök több száz oltvány értékesítése kapcsán észleltek szabálytalanságot, és rendeltek el helyszíni megsemmisítést, továbbá az árusítás azonnali betiltását. 5 esetben intézkedtek amiatt, mert az eladásra kínált szaporítóanyagokról kiderült, hogy a legalapvetőbb szakmai és jogszabályi követelményeknek sem felelnek meg. Gyökércsomagolt gyümölcsoltványokat kínáltak eladásra, amelyek – csakúgy, mint a szabadgyökerű fás ültetési anyagok – a nyugalmi időszakon kívül már egyáltalán nem forgalmazhatóak – olvashatjuk a Nébih hivatalos oldalán. Hozzátéve:

A szakemberek a májusi ellenőrzés során az oltványokat már kihajtott, nagyon gyenge, megeredésüket és kiültetés utáni fejlődésüket lehetetlenné tévő élettani állapotban találták, ami már önmagában indokolta a forgalmazástól történő eltiltást. 
A legproblémásabb tételek – amelyek megsemmisítésre is kerültek –  málna, ribiszke és szőlő fajokból voltak. Az oltványok esetében az almatermésűek (alma, körte, birs) és a csonthéjasok (szilva, meggy, cseresznye, kajszibarack és őszibarack) csoportjában történtek szabálytalanságok. 

Számos probléma merült fel a szőlő- és gyümölcs ültetési anyagok címkézésével is: egyes esetekben a címke teljesen hiányzott, máskor nagyméretű és színes, ám jelölésre és a szaporítás minőségének igazolására alkalmatlan fajképpel helyettesítették. A szaporítóanyagok származását igazoló dokumentumokat (származási igazolvány, szállítólevél stb.) – egy kivételtől eltekintve – sem tudták az ellenőrzöttek bemutatni. Így joggal feltételezhető – különösen a bogyós gyümölcs szaporítóanyagoknál – hogy nem szabályos gyümölcsfaiskolákban szaporították őket. 

Forrás: Nébih

Az a kereskedő, aki nem tartja be a jogszabályi előírásokat a szaporítóanyagok forgalomba hozatalánál, minőségvédelmi bírság kiszabására számíthat.

Növényegészségügyi szempontból (is) fontos, hogy a kertészkedők csak megbízható helyről vásároljanak gyümölcsoltványokat!  Amennyiben a szaporítóanyagok forgalmazásával kapcsolatban szabálysértést tapasztalnak, az [email protected] e-mail címen jelezhetik. 

Az oltványcímkék kötelező elemeA helyesen kitöltött oltványcímkén a következő információk mindegyikének szerepelnie kell: a faj, a nemes- és alanyfajta, a termelő faiskola megnevezése, a növényegészségügyi regisztrációs szám, a növényútlevél felirat, a kategória (certifikált vagy C.A.C.), a növényegészségügyi állapot (vírusmentes, vírustesztelt, tünetmentes) megnevezése, és a címke sorszáma. Ha a vásárló egyáltalán nem talál ilyen címkét a csemetén, esetleg hiányos a címke adattartalma, abban az esetben gyanakodhat illegális forgalmazásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában