Boldog születésnapot, Csillagvirág ovi!

2023.06.08. 17:30

Felhőtlen játékokat, meséket és álmokat őriznek már hetven éve – képgalériával

Ünnepelt a Csillagvirág tagóvoda közössége, ráadásul nem is akármilyen jubileumot: hetven évvel ezelőtt, 1953 augusztusában nyitotta meg kapuit az akkor még 4-es számú intézmény.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A kerek évfordulós tagóvodában szerdán délután szervezték meg az ünnepséget, amelyre természetesen elhívták a korábbi dolgozókat, vezetőket is, hogy együtt eleveníthessék fel mindazt a sok szép emléket, és olykor nehezebb időszakot is, amelyek az elmúlt évtizedekben történtek, és amelyek összekötik őket.

Elsőként Dolmány Zsuzsanna, a tagóvoda jelenlegi vezetője köszöntötte a vendégeket. Aztán Barta Endre, humán ügyekért felelős alpolgármester szólt arról, hogy a hetven esztendő mennyi történetet őriz magában, amelyet a jubileum apropóján is feleleveníthet az ember. Ezt a fontos feladatot pedig Hertzné Jankovics Gabriella vállalta magára, aki az egymás iránti hála és a köszönet vezérfonalával felépített beszédében idézte fel a Csillagvirág óvoda főbb állomásait.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

– Sok mindent láttak ezek a falak, de legfőképpen számtalan kisgyermeknek adtak otthont, megnyugvást, vidámságot, boldogságot, felhőtlen játékot, mesét, álmokat. A hetven évbe rengeteg esemény, öröm és bánat, szakmai eredmény és megújulás fért bele – fogalmazta Gabriella.

A Csillagvirág 1953 augusztusában nyitotta meg kapuit a Széchenyi utcai székhelyén, akkor még a 4-es számú óvodaként. Az itt dolgozók hosszú-hosszú időt töltöttek itt, akárcsak a vezetők. 1961-ig Szántó Lajosné Manyika, 1979-ig Oncsák Lászlóné Irénke, 2004-ig Kundakker Ferencné Katika, 2015-ig Hertzné Jankovics Gabriella, 2023-ig Juhászné Nagy Marianna felelt az intézmény mindennapi működéséért, az óvodapedagógusi munka mellett.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ez az állandóság fontos építőelem volt az óvoda életében, inspiráló és összetartó kollektíva jellemezte, amely nyitott az újdonságra, az új módszerekre, és kellő elhivatottsággal minden elképzelést, tervet megvalósítottak. Ezt bizonyítja a többi közt az, hogy népszerű az óvoda, mindig nagy létszámú csoportokkal kezdhették a nevelési éveket. Úttörők voltak olyan tevékenységekben, mint például a diétás gyermekek étkeztetése, az angol és német nyelvvel való ismerkedés, óvodai alapítvány létrehozása, az első óvodai tornaterem kialakítása.

Nagy fordulópontot jelentett a mindennapi működésükben az, amikor 2004-ben összevonták-központosították a helyi óvodákat. Ekkor kapott megbízatást a vezetői feladatokra Gabriella is, aki egyébként a 37 éves pályafutása során 30 évet ezen intézmény falai között töltött. Mint azt felidézte, nagyon nehéz két év következett, ám a kollégák támogatásával sikerült kialakítani az új ritmust a mindennapokban. 2005-ben kapta az óvoda a Csillagvirág nevet, amelyet a dolgozók és a szülők közösen választottak, szerintük ez tükrözte a legjobban az óvoda sokszínűségét, szakmai gazdaságát.

A köszöntő után az ovis csoportok aranyos műsora következett, közte Panker Zora Kincső cselló-játéka, majd Farkas Erik (akinek kisfia a Csillagvirág aprósága) humorral fűszerezett előadással kedveskedett az ünneplőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában