Többnyire kulturális események vannak a kínálatban

2023.06.02. 13:00

Egymást érik a programok a hétvégén a városban és környékén

Nem sok időt fog otthon tölteni az, aki arra vállalkozik, hogy a hétvége minden eseményén ott legyen a városban és környékén. Összeállításunk nem törekedett a teljességre, néhány fontos programot ajánlunk csupán figyelmükbe.

Balla Tibor

Fotó: shutterstock.com

Trianon

1920. június 4-én 16.32 perckor írták alá a trianoni békeszerződést, amiatt a történelmi Magyarország elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát. Ennek felidézésére tartanak megemlékezést június 4-én 15 óra 45 perckor az evangélikus templom kertjében álló emlékműnél, ahol Stermeczki András lelkész áhítatot tart. A megemlékező beszédet Szmodics László mondja majd, és műsort ad Csarnai Bálint. Zárásként megkoszorúzzák a Trianion emlékművet.

Intercisa Múzeum

A Magyar Régész Szövetség ebben az esztendőben is meghirdette a régészet napját. Természetesen az Intercisa Múzeum ezúttal is csatlakozott az országos kezdeményezéshez. Pénteken délután támadnak a bronzkori helyszínelők.

A szövetség elnöksége az „Istenek, ideák, hősök” tematikát választotta a programsorozat központi témájának. Ennek megfelelően állították össze az Intercisa Múzeumban a pénteken 16 és 20 óra között zajló izgalmas programokat. A kínálatban lesz játékos kincskeresés gyerekeknek, állatok régen és most – állatcsont felismerése, letapogató, kakukktojás-kereső és kézműves foglalkozás is megtalálható, de lesz ismerkedés az emberi csontvázzal is. Este fél héttől pedig dr. Keszi Tamás: Bronzkori helyszínelők – a darabolós gyilkos nyomában című előadását hallgathatják meg a II. emeleti előadóteremben a régészet nap résztvevői. A pénteki programok díjmentesen látogathatók.

Minden hónap első vasárnapján az Intercisa Múzeum nyitott napot szervez, így június 4-én, vasárnap 14–18 óra között nyitva tart. A múzeum kiállításai ekkor ingyenesen látogathatók. A megtekinthető kiállítások a következők: Üdvözlettel Dunapenteléről – Az egykori mezőváros képes levelezőlapokon című időszaki kiállítás; Látványtár; Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig; Fejezetek a 175 éves Magyar Honvédség történetéből – Magyar katonák a nemzetközi békefenntartásban és a NATO-tagságunk című időszaki kiállítás.

Mikro fesztivál

Immár második alkalommal rendezi meg a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza a Mikro fesztivált, június 4. és 11. között. Nyolc napon át 14 előadást láthat a közönség. A nyitó esemény június 4-én 17 órakor Trokán Nóra Mielőtt című fotókiállítása lesz a Bartók aulájában, majd aznap este hétkor Gogol: Egy őrült naplója című darabjának egyszemélyes előadását láthatja a publikum Keresztes Tamás előadásában, Bodó Viktor rendezésében.

Dunaújvárosi Vegyeskar

Az 1952-ben alapított Dunaújvárosi Vegyeskar évzáró koncertet ad a Munkásművelődési Központban június 4-én, vasárnap 18 órakor. A nagy múltú együttest Könyves Ágnes és Kurucz Gergely karnagyok vezénylik majd felváltva. Az esten közreműködik Ács Dominika fuvolaművész, összművészeti előadó és Oláh Krisztián zongoraművész, zeneszerző is. A hangversenyre a belépés díjtalan.

Felső-öböl / szabadstrand

A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület gyermeknapi horgászversenyt szervez június 3-án, szombaton délelőtt a dunaújvárosi Felső-Öbölben, vagyis a szabadstrandon. A versenyt két korcsoportban rendezik meg, az általános iskolák alsó tagozata, illetve felső tagozata részére. A versenynap programja a következő: a gyülekező: 7.30-tól 8 óráig tart, majd elkezdődik a sorsolás, ami 8-tól 8.15-ig tart. A felkészülés (8.15–9.00) után elkezdődik maga a verseny, amely 9-től 12 óráig tart. A mérlegelést (12.00–12.30) követően az eredményhirdetés 12.30 és 13 óra között zajlik majd. Korcsoportonként az első három helyezett tárgynyereményben részesül. A verseny szabályai a következők: horgászni 1 darab úszós vagy fenekezős horgászkészséggel lehet, egyszerre 1 bottal és 1 horoggal. Szülői segítségnyújtás indokolt esetben elfogadott, például leakadás, vagy a horog kiszabadítása esetén. Fontos szabály, hogy a kifogott halat a verseny végéig életben kell tartani (ehhez a gyűrűs szák használata kötelező), majd a verseny végén minden esetben vissza kell engedni a vízbe. Verseny célja a horgászsport népszerűsítése, a közösségi összetartozás erősítése, a horgász-utánpótlás nevelésének és oktatásának elősegítése. A rendezvény a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület, Dunacenter Horgászbolt, Horgászegyesületek Velencei-tavi és Duna menti Szövetsége támogatásával jön létre.

Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár

Különleges zenei élményben lehet részük szombaton a kórusmuzsika kedvelőinek: június 3-án 15 órai kezdettel első alkalommal rendez meghívásos kórusversenyt a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtárban a Tarr Gábor Oktatási és Kulturális Alapítvány. 

Az I. Aranyalma Kórusversenyre hat kórust hívtak meg. Zenei kíséret nélküli, a capella műveket adnak elő a közönségnek. A kórusok egyike a Rácalmási Glória Kamarakórus. Minden kórus versenyprogramja egy népdalfeldolgozás, egy klasszikus egyházi/világi kórusmű és egy szabadon választott – akár könnyűzenei – zenemű előadásából áll. A rendezvényt közös kórusmű, Bárdos Lajos: Tábortűznél című darabjának eléneklésével zárják a kórusok. A zenés délután programját Birinyi József népzenész, népzenekutató hangszerbemutatója is színesíti, akárcsak a Rácalmási Barina Táncegyüttes műsora. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, amit a művelődési házban személyesen, illetve telefonon a 25/440-456-os számon tehetnek meg.

Rácalmás – Almás fesztivál

Az Almás fesztiválon tartják meg a III. Fejér Vármegyei Nordic Walking-találkozót. Emellett délutánba nyúló programsorozat várja az érdeklődőket az Almási Szalonban, és a vízisporttelepen.

A Nordic Walking-találkozót 11 órakor nyitják meg, majd a vezetett túra 13 óráig tart. Végezetül 17 órakor nyereménysorsolást tartanak. Az Almási Szalonban már reggel 9 órakor elkezdik a programokat Cserba Beáta ébresztőjével, majd 9.45-kor Aero Fit Combat programot tart. Őt 11.30-kor Meinhardt Nikolett zumba edzése, majd Wolf Kata alakformáló testmozgása követi. Hódosi Ági kick box aerobic foglalkozása 13 órakor kezdődik, amit a nagy visszatérő, Szerecz Róbert népszerű zumba órája követ. A programokat Györe Anikó összeállítása zárja majd. Kísérőrendezvényként díjtalan egészségügyi szűrések lesznek, sakkparti a Pásti testvérekkel, társasjáték parti és játék a Dechatlon áruház sporteszközeivel. Délután négykor Kérdezz! Felelek! beszélgetés kezdődik Czene Attila úszó olimpiai bajnokkal, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökével. A vízisporttelepen 12 és 16 óra között zajlanak a programok: sárkányhajózás és íjászat a rácalmási Vajk Íjász Szakosztállyal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában