7800 kilométer tekerés

2023.06.07. 17:30

„Arra megyek, amerre aznap reggel kedvem tartja”

Ismét úton Matulai György kerékpáros túrázó, aki az elmúlt évek, évtizedek alatt számos sikeres expedíciót teljesített Európában és a nagyvilágban – a tekintélyes eredménylistából most csak a 2011-es katmandui kiruccanást említjük. A dunaújvárosi sportember célállomása ezúttal Grúzia (Georgia) fővárosa, Tbiliszi.

Szabó Szabolcs

Matulai május 27-én indult útnak, és tervei szerint Horvátország – Bosznia-Hercegovina – Montenegró – Albánia – Görögország – Törökország érintésével jut majd el Tbiliszibe. Útjáról, kalandjairól, kulturális és gasztronómiai élményeiről, tapasztalatairól naponta számot ad a Bringával a nagyvilágban Facebook-csoportjában. Matulai György a 11. napi tekerés után válaszolt kérdéseinkre.

– Miért éppen Grúziát választotta célként az újabb kihíváshoz?

– Igazából Azerbajdzsán és Baku volt az eredeti célom. Felhívtam az azeri követséget, és kijelentették, hogy a háborús helyzet miatt közúton nincs személyi közlekedés. Még jó, hogy nem vettem meg a vízumot. Így maradt Grúzia és Tbiliszi. Érdekel a keleti kultúra és gasztronómia, valamint ezekben az országokban még nem voltam.

– Napi beszámolóiból kiderül, számos spontán kalandba keveredik a túra során: születésnap, lakodalom, vagy éppen egy hangulatos közös cseresznyézés egy német sporttárssal. Rendre pozitív fogadtatásba volt/van része a Balkánon?

– A Balkánra 2013 óta járok vissza rendszeresen bringával. Ezekben az országokban van minden, ami számomra vonzó: hegyek, folyók, tengerek, csodás klíma, isteni báránysültek és barátságos, segítőkész emberek. Albániában már 14 alkalommal voltam kerékpárral. Az sem mellékes, hogy az az árak nagyon barátiak. A főutak minősége pedig öt csillagot érdemel, emellett évről évre folyamatos fejlődést is látok.

 

– Sokszor napi 120-140 kilométert teker. Mennyire tartja magát egy előre gondosan megtervezett menetrendhez, és mennyiben szabadon módosítható az útvonal?

– Nincs konkrét menetrend. Arra megyek, amerre aznap reggel kedvem tartja. Természetesen a keleti irányt tartom. A naponta megtett kilométerek száma függ a terepviszonyoktól, az útminőségtől, a széliránytól és erősségtől, no meg az aktuális fizikai állapotomtól. Ma – a 11. napon – csak 65 km-t haladtam. Nem sikerült a célvárost elérnem. Óriási hegyek voltak, szembeszél, hideg és gyalázatos utak, hegyomlás, villámárvíz.

– Még az első napokban Bosznia-Hercegovinában egy szerencsés kimenetelű baleset érte. Miként lehet felkészülni egy ilyen esetre, és mi történik, ha Magyarországtól sok száz kilométerre éri valamilyen kellemetlenség?

– A váratlan balesetekre nem lehet felkészülni. Már az első kilométertől a biztonságra törekszem, és kerülöm a zűrös szituációkat.

– Ha jól tudom Görögország és Törökország érintésével jut majd el Grúziába. Összesen körülbelül hány kilométert teker majd?

– Az utazás hossza oda-vissza kb. 7500-7800 km lesz, de ez természetesen még változhat...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában