Piaci mustra

2023.06.03. 07:00

A friss zöldborsótól az akciós palántákig - galériával

„Ha itt a nyár, ugye komám, a szív a víznek szalutál” – jutott eszünkbe a dátum szerint első nyári piaci sétán. Most érdemes pótolni a tavasszal elmaradt palánták beszerzését. Az árusok szabadulni akarnak, az árak pedig jelentősen estek.

Szabó Szabolcs

Fotó: Laczkó Izabella

A korábban 500-690 forint között árusított palántákat most 250-400 forint között kínálják az árusok. Megjelent a friss és zsenge zöldborsó is a standokon, kilójáért ezer forintot kérnek. Zenitjéhez érkezett az eper/szamóca szezonja, ennek megfelelően az árak is jelentősen apadtak az elmúlt hetekhez képest. Az apróbb eper kilóját 1500 forintért tehetjük kosarunkba, az átlagár 1800-2000 forint között mozog. Már hetek óta kapható hazai paprika és paradicsom a standokon. Kilókénti áruk e hétre már ezer forint alá esett, a koktélparadicsom kilóját ellenben 1150 forinttól kínálják. Korai meggyel is találkozhatunk a piacon, a legolcsóbban 1200 ft/kg-ért vételezhetünk. 

Sokan keresik az újkrumplit is, régi „öreg” burgonya gyakorlatilag eltűnt, az árak itt is szelídültek az utóbbi hetekhez képest, az átlagár 550-700 forint körül járnak. Friss fokhagyma is bőven van a standokon, érdemes e szezonális vitaminbombával feldobni a hétvégi menüt – akár salátaként is. A zsenge fejeskáposzta a hiperek mellett elárasztotta a piacot is, kilóját 350 forinttól kínálják – köretnek, salátának, egytálételnek is kiváló, és a jelenlegi élelmiszerárakat tekintve ebből olcsó és minőségi menüt tehetünk a családi asztalra. Aki esetleg még pótolná a tavaszi virágosítást, annak is érdemes beilleszteni a naptárba egy piaci böngészést. Kis befektetéssel begóniával, muskátlival és kannavirággal is díszítheti a kertet, erkélyt, balkont. A csípős-erős ízvilág kedvelőinek jeleznénk, a helyi piac is követi a trendeket, még kaphatók habanero, jalapeno, etna és madárszemchili palánták is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában