Szalkszentmárton

2023.05.15. 16:00

Több tízmilliós fejlesztések

Közel nyolcvanmillió forintot költ a Petőfi Sándor Emlékkiállítás fejlesztésére a szalkszentmártoni önkormányzat. A beruházás az év első felében megkezdődött, jelenleg a kerítés és a jégverem felújításán dolgoznak a szakemberek - írta társlapunk.

DUOL.hu

A megnövekedett tranzitforgalom komoly problémát jelent – hangsúlyozta Gulyásné Horváth Tünde

Fotó: Gulyás Sándor

– Hatvanmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert önkormányzatunk a Petőfi Sándor Emlékkiállítás fejlesztésére. A beruházás keretében megvalósul a kiállítótér vízszigetelése, kiépül a temperáló fűtés, megtörténik az épület külső és belső festése, nyílászáróinak, tetőszerkezetének felújítása. Megújul az udvaron található kocsiszín is. A LEADER és a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi Ideiglenes Kollégium pályázatain elért sikernek köszönhetően megtörténik a kerítés rekonstrukciója, valamint a a jégverem rendbetétele. A legnagyobb költséget, a műemléki tevékenységek, a restaurálás jelenti. A munkálatok a tavasszal megkezdődtek, az épület rendbetétele az év második felében indul el – sorolta a beruházás részleteit Gulyásné Horváth Tünde polgármester.

Az emlékkiállítás addig is zavartalanul működik, érkeznek csoportok a Petrovics család egykori hajlékába, a Nemzeti Kulturális Alap programjának köszönhetően. Az idelátogatók egyebek mellett megismerkednek a költőhöz köthető emlékekkel, kipróbálhatják magukat Hrúz Mária konyhájában.

– Településünkön mindig is nagy problémát jelentett a tranzitforgalom, ami a Budapest-Belgrád vasútvonal építése miatt még nagyobb lett. 

Szükségessé vált egy gyűjtőút megépítése a TSZ gépparkkal szemben a Körtó mellett található területen.  Önkormányzatunk a megyei Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében 150 millió forint támogatáshoz jutott, ami a régóta tervezett projekt első lépése. A kivitelezés várhatóan a nyáron elkezdődik, ám a becslések szerint a rendelkezésre álló kertből mindössze az útszakasz kétharmada épül meg – sorolta a polgármester.

Az idei év tervei között szerepel egy köztéri mosdó kialakítása, megépítésére a vármegyei TOP Plusz-os forrásból remél az önkormányzat 32 millió forintos támogatást. A közvilágítás fejlesztését saját erőből oldják meg, ami 45 millió forintba kerül – közölte társlapunk a baon.hu portál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában