A környezet védelme a cél

2023.05.20. 10:00

No Mow May – Új kihívás: ne vágj füvet májusban!

Érdekes kihívás terjed hazánkban, az úgynevezett vágatlan május. A kezdeményezés a kerttulajdonosokat arra ösztönzi, hagyják érintetlenül zöldterületüket a tavasz utolsó hónapján, azaz ne vágjanak füvet.

Szente Patrícia

süni, kert illusztráció

Fotó: BushAlex

No Mow May

A „No Mow May”, avagy fűnyírásmentes május még 2019-ben indult Angliából, környezetvédelmi céllal. A parlagon hagyott területek ugyanis különböző vadvirágoknak adnak otthont, a beporzó rovarok legnagyobb örömére. A kihívás az országban is hódít, a vélemények azonban megoszlanak.

Nice,Happy,Woman,Sitting,On,Flowers,Meadow,In,The,Garden,
No Mow May azaz fűnyírásmentes május
Fotó: Anna Om

A magasra nőtt fű sokak számára a hanyagság jele, a fűvágás mellőzésével viszont a pázsit kevésbé szárad ki, és a beporzóknak is nagyobb életteret és több táplálékot biztosítunk, tájékoztat Facebook-oldalán a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország. A kihívás sokak számára szimpatikus, rengetegen gondolják úgy, hogy a „békén hagyott” kerttel nem csak a környezetet védjük, de az természetbarátabb hatást is eredményez.

A vágatlan májusról ifj. Jenei Ferenc méhészt is megkérdeztük, aki elmondta, a beporzó rovarok számára mindenképpen kedvező, ha virágokkal teli területet biztosítunk számukra. „Virágzó növényeket a virágzási idő alatt ne zargassuk, a parlagon hagyott területeken pedig indokolatlanul ne vágjuk le a növényzetet; ezzel biztosan segítjük a méheket” – mondta. Megjegyezte továbbá, ha a civil ember segíteni szeretné a beporzókat, akkor inkább a vágatlan májushoz csatlakozzon, ugyanis vannak olyan, a köztudatban elterjedt akciók, amellyel inkább több kárt okozunk, mint hasznot. „Elterjedt az a trend például, hogy a méheket cukros vízzel kell itatni. Ez viszont szigorúan tilos, és csak problémát okoz.” – említette a méhész.

A ne vágj füvet kihívásra érkezett pozitív reakció mellett a negatív hatás is számottevő. Sokan az allergiával küzdők szempontjából közelítik meg a kérdést, mások az esztétikai részét veszik figyelembe. Köztes megoldásként számos kerttulajdonos csak a kert felét ritkítja meg, szabadon hagyva a terület másik részét, mások pedig csak egy bizonyos nagyságú sávot hagynak érintetlenül, ezzel biztosítva a méhek legelőjét.

Érdemes elgondolkozni tehát azon, hogy csatlakozunk-e a kezdeményezéshez. A véleményeket figyelembe véve ugyanis a döntés végül rajtunk áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában