Pusztaszabolcs

2023.05.18. 17:00

Nagyon vigyázz, mit osztasz meg!

Az online világ veszélyeivel és buktatóival ismerkedtek a diákok Pusztaszabolcson.

duol.hu

A fiatalok nagyon aktívan közreműködtek az előadás során

Fotó: police.hu

Napjaink technológia orientált társadalmában a fiatalok egyre korábban ismerkednek meg a számítógépek és az okoseszközök használatával. Számukra mindezek alkalmazása egyszerű rutinfeladatot jelent. Ennek ellenére senki sem születik úgy, hogy azonnal tisztában van a digitális világ jelentette veszélyekkel és kockázatokkal. Éppen ezért fontos feladat, hogy minél előbb, lehetőleg már általános iskolás korban felhívjuk figyelmüket a virtuális térben leselkedő hétköznapivá vált veszélyekre.

A téma jelentőségének és időszerűségének okán Kiss Dénes rendőr őrnagy, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője tartott prevenciós tájékoztatást 2023. május 17-én délelőtt a pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola tanulói részére. A több mint 160 diák részvételével megrendezett program során a szakember felhívta a fiatalok figyelmét, hogy napjaink online világában az egyik legnagyobb kincsnek a személyes adat számít. Mivel számtalan „virtuális kalóz”, kiberbűnöző vadászik olyan információkra, melyekre megfelelő védelem hiányában lecsaphatnak, és illegális célokra használhatják azokat, ezért kiemelten lényeges a megfelelő adatbiztonság. 

 Kiss Dénes rendőr őrnagy, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője tartott prevenciós tájékoztatást 
Fotó: police.hu

Az interaktív program során a rendőrség munkatársa és a diákok kötetlen formában beszélgettek az online zaklatásról. A jelenség komoly pszichológiai, érzelmi és társadalmi károkat okoz, hiszen az elektronikus kommunikáció miatt a zaklatók nem látják az áldozatok érzelmi reakcióit, ezért könnyebb az adott cselekményt elkövetni a bűntudat érzése nélkül, emellett a zaklatók az internet „távolító hatása” miatt gyakran nem realizálják tettük negatív hatásait az áldozatra nézve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában