Házunk körül

2023.05.21. 17:50

Mit tehetünk a szúnyogok inváziója ellen?

TT

A Nemzeti Nép­egészségügyi Központ felhívása szerint a csípőszúnyogok lárvái vízben fejlődnek. Tévedés azt gondolni, hogy csak a tavak, folyók árterében szaporodnak a szúnyogok. Több gyakori szúnyogfaj lárvája a ház körüli kisebb-nagyobb vízgyülemekben, vizes edényekben fejlődik. Akár egy pohárnyi vízben is több száz szúnyog fejlődhet. 

Akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák

A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt végbemegy a szúnyoglárvák fejlődése. Ezért javasolt megszüntetni otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Így például az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot fordítsa fel, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre. Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót fedje le. A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta. Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson. A kerti tóban, medencében végezzen rendszeresen karbantartást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában