Dunaújváros

2023.05.25. 16:00

Auschwitzi koncentrációs táborban jártak a Pentele iskola diákjai – képgalériával

Történelemórán határozták el a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző iskola, Szakiskola és Gimnázium tanulói, hogy kirándulást szerveznek, úti céljuk pedig a lengyelországi auschwitzi koncentrációs tábor volt. A részt vevő diákok kedden tartottak beszámolót iskolatársaiknak, s annak során a szervezés menetéről, tanulmányi útjukról és a tapasztalatokról is meséltek.

Szente Patrícia

Fotó: Laczkó Izabella

A tanulók Lengyelországba az úgynevezett Örökség alap segítségével juthattak el, amit Schiff Ágnes, az iskola alapítója hozott létre. Az alap anyagi támogatással teremt lehetőséget a gyermekeknek ötleteik megvalósítására. Az ötlet bármi lehet, a feltétel csupán az, hogy azáltal a közösség élményt, tudást és tapasztalatot szerezzen. Az auschwitzi kirándulás az elvárásokat figyelembe véve remek ötletnek bizonyult, így rögtön pályázatot adtak be a támogatás elnyerése érdekében.

A pályázási és szervezési folyamatról Vágó Fanni, a projekt főszervezője, az iskola végzős diákja számolt be az előadáson részt vevő tanulóknak. A beszámoló révén a diáktársak megismerhették a program szervezésének menetét, megtudhatták, mennyi idő és munka áll egy utazás lebonyolítása mögött. Vágó Fanni szinte teljesen egyedül tervezte meg a kirándulást, amely két hetet vett igénybe. A pályázat elnyerését követően költségvetési és programtervet is írt, folyamatosan kapcsolatban maradt az alap megálmodójával, és az azt képviselő munkatársakkal.

A szervezésről tartott előadás után a kiránduláson részt vevő diákok élménybeszámolója következett. Az április 5–7. között zajló tanulmányi úton végzős diákok vettek részt, őket Göbölös Virág történelem- és magyartanár, valamint Horváth András angoltanár kísérte. A részt vevő gyerekeken látszott, mekkora nyomot hagyott bennük a kirándulás, sokan az utazást követően mélyebben is beleásták magukat a témába. Beszámolójukat képekkel illusztrálták, így a közönség számára még érdekesebb és kicsit felkavaróbb is volt az előadás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában