Borban az igazság

2023.05.23. 07:00

A Szent Orbán Emlékérem egyik díjazottja kollégánk, Agárdy Csaba - képgalériával

Török Tímea

Fotó: LI

A borfogyasztási kultúra fejlesztése, a szőlőtermesztéssel és a borfogyasztással kapcsolatos helyi hagyományok ápolása mellett, a mintegy hatvan fős tagsággal rendelkező Adonyi Szent Orbán Borrend céljai közt szerepel az is, hogy a környékbeli borvidéket széles körben megismertesse a borkedvelőkkel. Mi sem kitűnőbb alkalom erre, mint legnagyobb ünnepük, a Szent Orbán-hegyünnep, amelyet minden évben, a május 25-éhez közelebb eső szombaton tartanak. A jeles eseményt a helyi önkormányzattal együttműködve rendezik, s az ország minden részéből érkeznek borrendi delegációk.

A Duna menti Szent Orbán Borrend Adony május 20-án szombaton délután tartotta névadójának ünnepségét, vagyis az Orbán-napot. A szőlőhegy fő nevezetességét, a Szent Orbán-kápolnát övező park zsúfolásig megtelt a résztvevőkkel. A program körmenettel kezdődött, majd a kápolnánál litániával folytatódott. A litánia után Ács Tamás színművész időutazásán vehettünk részt, a XVI. századtól egészen napjainkig. Remek előadásban mutatta be, hogy az adott időszakok költői, írói hogyan viszonyultak a borhoz. Előadásának mottója is lehet, amit Csokonai Vitéz Mihálytól idézhetünk: „Keserves sors, adjatok bort!” Ezután Schmidt Attila, az adonyi borrend nagymestere köszöntötte a megjelenteket, és Csokonai Vitéz Mihályra rímelve úgy kezdte beszédét: inni emberi dolog, hát igyunk! A nagymester kiemelte – teljesen jogosan –, hogy a negyvennyolc, magyarországi borrendből huszonkettő képviseltette magát az eseményen, ami ismét bizonyította azt, hogy az adonyi borászkodásnak egyre jelentősebb szerepe van az országban. Ezt követően beszédet mondott Ronyecz Péter, Adony polgármestere, és Kovács Róbert, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének egyik alelnöke.

A hivatalos program hátralévő részében kihirdették a XXX. Kistérségi Borverseny eredményeit. Mint már olvashattak róla Agárdy Csaba kollégánk tollából, az áprilisi megmérettetésen a kistérséget 83 tétel, a Szent Orbán borrendeket 98 tétel képviselte. Öt bírálóbizottság minősítette a versenyben részt vevő nedűket. Külön-külön bírálták el a borrendek és a kistérség borait, de a kistérségi borok mindegyike díjazott lehetett a Szent Orbán borrendek versenyében, viszont a borrendek tételei nem kaphattak díjazást a kistérségben. A bírálóbizottságokat Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, a verseny fővédnöke, Módos Ernő, a szekszárdi Alisca Borrend nagymestere, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének két alelnöke, Szűcs Zoltán (Promontorium Borlovagrend, Budafok) és Kovács Róbert (Hajósi Szent Orbán Borrend), valamint Font Magdolna (borászati

laborvezető) elnökölte. A közreműködők, a segítők, a borbíráló bizottságok remek munkát végeztek, az eredmények összegzése alapján 45 arany-, 83 ezüst- és 37 bronzérem született.

A hegyünnepen kiosztották a Szent Orbán Emlékérmet is, amit ezúttal a szokásostól eltérően ketten is megkaptak, Králl István mellett Agárdy Csaba kollégánk is elismerésben részesült. A kistérségi vándordíjat Boldog József vehette át, amíg a Pro vino-díjat Májer Béla. Schimdt Attila nagymester kérésünkre így összegezte az elismeréseket:

– A Szent Orbán Emlékérmet még a borrend elődje, az Adony környéki Szent Orbán Szőlő- és Borbaráti Egyesület alapította, és évről évre azok kapják, akiknek a szőlő- és borkultúra terjesztésében, és a helyi hagyományok megismertetésében kiemelkedő szerepük van. Az emlékérem tekintetében egyik díjazottunk idén Agárdy Csaba, két dologgal is kiérdemelte, egyrészt az általa végzett újságírói tevékenységgel. A sajtóban megjelenő, a borrend életéről szóló beszámolóinak köszönhetően a kistérség tudomást szerezhet a borrend munkájáról, ebben Csabában társra találtunk és annak ellenére, hogy Adony nem tartozik egyetlen borvidékhez sem, mégis széles körben ismerik az adonyi borrend tevékenységét. Másrészt a feleségének is szól a díj, mert ahogy mondani szokás, minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő. A borrend a birtokukon tartotta kihelyezett ülését, részt vettek a borrenddel közösen eseményeken, nevesen a halászléfőzésen Adonyban, ahol egy különösen jól sikerült túrós csuszával koronázták meg a halászlét. Kifogyhatatlanok az ötletekből. Június 24-én az ő birtokukon tartják meg a magyar bor és pezsgő napjához kapcsolódó eseményünket, így a borrend be tudja mutatni a szőlőhely minden részét, a résztvevők megismerheti ezúttal a Kápolna sor melletti öreghelyi területet is. Továbbá július 10-én Nadapon a Fejér vármegyei Borász-, Vadász-, Halász-találkozón az adonyi csapat tagjaiként ismét főzni fognak – mondta el a nagymester.

– A másik díjazott, Králl István, aki Adonyban már szinte minden elismerést megkapott, így a díszpolgári címet is. Pista bácsi személyében egy elnyűhetetlen, fáradhatatlan közösségi szervezőt ismerhetünk. Mivel hamarosan nyolcvan esztendős lesz, a kerek évforduló alkalmából is a tiszteletét fejezte ki a borrend az elismeréssel, ez volt egyébként az egyetlen, amelyet még nem kapott meg eleddig. Nem mellesleg elévülhetetlen érdemei vannak az idén harmincadik alkalommal megrendezett borverseny megszervezésében is – fejtette ki Schmidt Attila.

A kistérségi vándordíjat idén Boldog József kapta. A díjat Ronyecz Péter, Adony város polgármestere alapította, azzal a szándékkal, hogy a bortermelésben jelentős eredményeket elérő helyi termelőket jutalmazzák. A valóságban monumentális kerámia díj, kicsinyített mását vihetik haza a győztesek. A díjak odaítélésekor a borrend vezetősége és a polgármester hozzák meg a közös döntést.

Boldog József a neves dunaföldvári versenyen vörösborával olyan győzelmet aratott, hogy maga mögé utasított például, olyan híres pincészetet is, mint amilyen a Tomolik. Egyébként a helyi versenyben is remekül szerepeltek a Boldog-borok, majd minden kategóriában díjazottak lettek. Boldog József esetében is meg kell említeni a család kiemelkedő szerepét, hiszen felesége és Tamás fia is együtt dolgoznak vele.

– A Pro vino-díjat a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége 1994-ben alapította. Egyszer egy évben adományozzák olyan kivételes személyeknek, akik a felterjesztő borrendek megítélése szerint legtöbbet tettek a magyar borért, szőlő- és bortermelésért, borkultúráért, amelynek ars poeticája megegyezik a borrendek céljaival. A díj odaítéléséről tehát a borrendek javaslatai alapján az országos szövetség elnöksége dönt. Az adonyi Orbán-nap ünnepélyes keretei között, Kovács Béla alelnök a Pro vino Hungarico díjat Májer Bélának adta át – tájékoztatta lapunkat Schmidt Attila, az adonyi Szent Orbán Borrend nagymestere. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában