A kulcsi identitás erősítése

2023.05.10. 12:00

A köznyelvben is használatos településrészek bemutatása

A Kulcson élőknek bizonyára feltűnt már, hogy a településen több közterületre is új táblák kerültek. Még mielőtt bárki egyfajta hirdetőfelületre gondolna, és használatba venné e célból a táblákat, utánajártunk milyen funkciót szántak a felületeknek a konstruktőrök.

Török Tímea

Fotó: amatőr

Mint megtudtuk, az illetékes ez ügyben Fekete György alpolgármester, aki készségesen állt rendelkezésünkre, hogy felvilágosítással, tájékoztatással szolgáljon az ügyben.

– Egy megvalósult pályázati projektről van szó, amely a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatási Program keretében valósul meg. Célja a községben élők helyi identitásának erősítése, az új lakosok megismertetése a településükkel tekintettel arra, hogy Kulcs község Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő községe. A célcsoport a település valamennyi lakója kortól és nemtől függetlenül. Az állandó lakosokkal és üdülőtulajdonosokkal együtt ez közel ötezer embert érint. A helyszín Kulcs község közigazgatási területére terjed ki, bemutatva a köznyelvben is használatos településrészeket. A KUBAK nyitott volt az ötletemre, így a civil szervezet mint pályázó működött közre. A projekt megvalósításához szükséges szakmai munkát Oberrecht Tamás és Deák Ibolya képviselőtársaimmal végeztük el. Oberrecht Kornél bácsi gyűjteménye, a Kulcsról készült örökségvédelmi hatástanulmány, illetve a 2001-ben kiadott emlékkönyv szolgált forrásként.

– Az első ütemben hat tábla készült el, ezeket a Császár-tanya, a Csönki lejáró, a Keszonok, a Dózsa György út, valamint a Bem és Deák utca sarkán és a hajóállomáson helyeztük ki, bemutatva a településrészek történelmi hátterét és nevezetességeit. Padokat és szemeteseket is szerettünk volna kirakni a táblák mellé, de ezt a mostani ütemben nem tudjuk megvalósítani, mivel a 2 millió 990 ezer forint támogatásból 1 millió 196 ezer forintot ítéltek meg.

– A táblákon az ismertetők és képek mellett lesznek majd QR-kódok is, amik a település honlapjára irányítják az olvasót, ahol bővebb információt találhatnak majd Kulcs történetéről – mondta el Fekete György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában