Ünnep

2023.04.01. 17:00

Vasárnap kezdődik a húsvéti nagyhét

Nagyheti szertartások a főtemplomban: virágvasárnappal (április 2-án) megkezdődik a római katolikus egyházban a nagyhét, amely húsvétvasárnapig (április 9-ig) tart.

DH

A passió eléneklésével kezdődik az ünnepkör szombaton este hat órakor a főtemplomban

A nagyhét a római katolikus szertartásrendben az egyházi év szíve, középpontja, amelynek főbb részei: virágvasárnap – Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásának, majd szenvedésének felelevenítése; nagycsütörtök – az utolsó vacsora emlékmiséje; nagypéntek – Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja; nagyszombat estéje és húsvétvasárnap – Krisztus feltámadása. 

Egyedi liturgia a nagyheti szertartások során: 
Virágvasárnap Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásának, majd szenvedésének felelevenítése történik barkaszenteléssel, és az evangéliumban (azaz az újszövetségi olvasmányban) Krisztus szenvedéstörténetének, azaz a passiónak eléneklésével (a szentmise április 1-jén, szombaton, este 18 órakor és április 2-án, vasárnap, délelőtt 9 órakor kezdődik a főtemplomban). Virágvasárnap naptárilag évente változó ünnepe hagyományosan minden évben arra az időszakra esik, amikor hazánk éghajlatán a természet tavaszi újjászületésével visszatér mindenbe az élet. 

Tavalyi nagyheti miserészlet Fotó: Dobóváriné Horváth Aranka

Nagycsütörtök a szenvedésre induló Jézus búcsúestje övéivel, az utolsó vacsora emlékezete, a húsvéti szent három nap kezdete (a szentmise április 6-án, nagycsütörtök este, 18.30-kor kezdődik a főtemplomban). 
Nagypéntek Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja, János-passió szenvedéstörténetének éneklésével, és a hívők kereszt elé járulásával, a szertartások kezdete Krisztus halálának időpontjához igazodik ezen a napon (a keresztútjárás április 7-én, nagypénteken, délután 15 órakor kezdődik a főtemplomban, amit ezt követően délután 16 órakor nagypénteki szertartás követ). 
Nagyszombat Krisztus sírban nyugovásának napja, majd az azt követő feltámadása, fényünnepséggel és jó idő esetén feltámadási körmenettel a nagytemplom körül (a szentmise április 8-án, nagyszombaton, este 18 órakor kezdődik a főtemplomban). 
Húsvétvasárnap Krisztus feltámadása főünnepi szentmisével, azt követően pedig úgynevezett „oktávás” (azaz nyolc napig tartó) ünnepi időszakkal (a húsvétvasárnapi és húsvéthétfői szentmise egyaránt délelőtt 9 órakor kezdődik a főtemplomban). 
A főtemplom urnatemetőjének nyitvatartási ideje megváltozik nagypéntektől húsvéthétfőig (2023. április 7-től április 10-ig): ezen munkaszüneti napokon (azaz a „négynapos hétvége” teljes időtartama alatt) csak hozzátartozói mágneskártyával lesz az urnatemető látogatható a Szórád M. út felőli bejáratról, naponta 10 és 20 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában